Позитив е, че няма планове да се тегли нов дълг. Плюс е и подкрепата на хора на първа линия, като медици, полицаи и други, които се борят срещу коронавируса.

Това коментира бившият министър на икономиката и вицепремиер Николай Василев пред БНР. Според него новите мерките, които кабинетът представи днес, имат плюсове и минуси.

„Тук става въпрос за гювеч от много мерки без особена връзка, общият знаменател е раздаване на всички по нещо. По-голямата част от разходите са социални – раздаването не означава, че това ще намали кризата или ще развие икономиката“, коментира Василев.

Той не одобри и увеличаването на парите за пенсионери, тъй като това няма общо с коронавируса.

„Минималната пенсия се е удвоила за няколко години. Когато икономиката намалява и много хора ще си изгубят работата или доходите им ще намалеят, а пенсиите, не само че не се намаляват, а се увеличават, това е несправедливо към останалите 5 млн. души в страната, които не са пенсионери“, смята Василев.

Той коментира и повторното намаляване на ДДС, по-специално за вино и бира. „За мен това е негатив и нова кутия на Пандора“, каза икономистът.

Той обаче бе оптимист за това как ще излезем от кризата. Ако няма нови мерки за по 2 млрд. лв. на всяка седмица, Василев заяви, че има шанс да излезем като шампиони.