Ако съдовете се изплакват, преди да се поставят в миялната машина, има вероятност те да излизат по-мръсни, отколкото ако се зареждат в нея директно от масата, твърди експерт по чистотата.

Ашли Айърдейл, консултант в организацията за защита на правата на потребителите CHOICE, казва пред австралийската телевизия ABC, че няма „абсолютно никаква нужда чиниите да се изплакват предварително“ и насърчава хората да пропускат тази широко използвана практика ако искат да избягват петната от храна.

Това е така, защото повечето модерни миялни машини имат вградени сензори, които засичат колко мръсни са те, за да могат да ги третират с подходящо силна струя вода и препарат.

Всичко, което трябва да направите, е да премахнете големите остатъци от храна преди да наредите съдовете в миялната машина, казва той.

Твърдението на Айърдейл се подкрепя от експерти по чистотата в лайфстайл уебсайта Bon Appetit, които по-рано през месеца определиха концепцията за предварителното изплакване на чиниите като „градска легенда“.

Обратно на популярното схващане, експертите казават, че от предварителното изплакване няма полза и само се губи време и се хаби ненужно вода.

До предварително изплакване трябва да се прибягва само, ако мръсните съдове са престояли по-дълъг период от време преди да бъдат заредени в миялната машина.

6 иновации, които правят живота ни по-лесен Как сме живели без тях досега?

В тези случаи едно бързо изплакване може да „направи чудеса“ относно премахването на упорити петна, казва пред ABC Бриджит Гарднър, директор в Melbourne facilities management.

Това доведе до разделение сред австралийците по въпроса, като много от тях твърдят, че големите парчета храна задръстват филтрите на машината, ако не бъдат отмити преди това.

„Ако не премахнете остатъците от храна от чиниите, преди да ги наредите в устройство с филтри, къде си представяте, че отиват тези остатъци?“, коментира един мъж.

„Необходими са само няколко грахчета или царевица, за да се блокира отходния маркуч и след това трябва да разглобявате всичко“, казва друг

Една жена пък е съгласна с това, че съдовете не трябва да изплакват предварително: „Така се хаби вода. Предполага се, че миялната машина е по-икономична в сравнение с миенето на съдове на ръка, но не и ако изплаквате предварително!“

Други пък казват, че предпочитат да мият съдовете си на ръка, защото самото зареждане на миялната машина е прекалено голяма занимавка.

„Никога не съм го разбирал. Ако ще изплакваш даден съд, така или иначе, защо не отделиш още 5 секунди, за да сложиш препарат и направо да го измиеш? Какъв е смисълът от миялна машина тогава?, пита друг мъж, цитиран от Daily Mail.

„За мен е по-лесно да мия съдовете на ръка, отколкото в миялна машина. В нея нещата често не се измиват добре и след това трябва да се мият на ръка така или иначе“, намесва се друга жена.

По-рано този месец експерти от Bon Appetit посъветваха австралийците да пълнят машините от дъното към предната част с цел максимално оползотворяване на пространството, а приборите за хранене да поставят с острата част надолу, за да се намали рискът от нараняване.

Острите кухненски ножове, дървените дъски за рязане и тиганите никога не трябва да се мият в миялна машина, според експертите, които казват, че тя ще увреди покритието им, а оттам може да има поражения и по вътрешността на самата машина.

Те също така препоръчват купите и чашите да се поставят обръщат надолу или да се поставят под ъгъл, така че да няма натрупване на вода, а чиниите да са на най-долния ред, където струята е най-силна.