Прането на пари не е добра идея. Това разбира и жител на Южна Корея, след като пуска банкноти в пералнята, за да премахне евентуалните следи от коронавирус по тях.

Властите в страната казват, че загубите за значителни.

Жителят на град Ансан, близо до Сеул, пуска неназована сума в банкноти от по 50 000 вона (42 долара) в пералня по-рано през годината. Част от парите излизат сериозно увредени, а човекът се свързва с Централната банка на Южна Корея, за да разбере дали могат да бъдат разменени за нови банкноти, информира Huffpost.

Съгласно правилата на банката за обмяна на повредени и замърсени банкноти, човекът е получил нови банкноти на стойност около 23 млн. вона (19 320 долара), информираха от централната банка.

Според финансовата институция броят на банкнотите от по 50 000 вона, обменени на половината им стойност, е бил 507. В този брой не влизат банкнотите, които не могат да се обменят, защото пораженията по тях са прекалено големи.

От банката не знаят колко пари точни се е опитал да изпере човекът, но загубата е “значителна.”

Как се прави дезинфекция на банкнотите в Турция55-годишният Орхан Саръ от черноморския окръг Орду връща на клиентите си само

Банката може да предостави нови банкноти по номинална стойност, ако пораженията са минимални, но ако те са значителни, тя възстановява половината от номиналната стойност.

Въпросните пари били предоставени като съболезнователни средства от роднини на човека при семейно погребение, според банката.

В изявлението на банката се посочва само фамилното име на човека Еом, без друга допълнителна информация за него или нея.

Според банката, друг човек, с фамилия Ким, слага пари в микровълнова печка също от съображения за безопасност във връзка с коронавируса. От банката впоследствие са обменили увредени банкноти на Ким на стойност 5.2 млн. вона (4 370 долара), като той или тя се е разминал с малки загуби.

Централната банка на Южна Корея посъветва хората да избягват да слагат пари в перални и микровълнови печки, тъй като ефектът от тази дезинфекция е неясен.