Президентът Румен Радев отново поощри протестиращите, като ги похвали, че благодарение на тях сме се върнали в началото на промените отпреди 30 години.

"Българите излязоха от хипнозата на пропагандата. Върнахме стрелките в началото на Прехода", констатира президентът Румен Радев, който събра Стратегическия си съвет да представи визията си за управлението на страната.

"Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от самия него илозорен свят", заяви президентът и добави, че статистиката, с която се хвали Бойко Борисов, не отговаря на действителността.

Румен Радев констатира, че днес вече без страх звучи истината за превзетата държава, когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията.

Радев аргументира нуждата от новата стратегия за държавата с довода, че българите си задават все по-често въпроса какво да правим оттук-нататък, "за да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа".

По думите на президента порочната система в държавата, която се управлявала авторитарно и с пропаганда, е довела страната до днешната дълбока криза.

Стратегията на президентския екип за развитието на държавата ще бъде представена на три етапа, като днес беше представен първият - анализ на състоянието в страната. Представи го ръководителят на Стратегическия съвет към президента - проф. Александър Маринов, съобщава Darik News.

Идентифициране на причините да стигнем дотук и формулиране на политически решения и условията за тяхната реализация са следващите два етапа, които ще бъдат представяни от проф. Александър Маринов.

Той заяви, че тяхно проучване е показало, че над 90% от българите си нямат представа, че имаме Национална програма за развитие България 2020, а по нея към днешна дата са били похарчени милиарди.

И заключи, че всички добри пожелания в програмата за икономически растеж и стандарт на живот на българина, които е трябвало вече да са факт през 2020, са останали само записани в документа.