Близо една трета от американците дължат пари за пропуснати наеми или вноски по жилищните си кредити в началото на месец август. Това показва проучване на онлайн платформата Apartment List, цитирано от CNBC.

Данните идват на фона на дебатите, които се водят в американския Конгрес, за размера и структурата на следващия пакет от стимули за икономиката.

През последните месеци милиони американци изпаднаха във финансови затруднения заради кризата, предизвикана от COVID-19. В същото време разпространението на заразата продължава да се разраства в много щати, а нивото на безработицата остава на нива, близки до рекордните.

Това е и оснонвата причина все повече хора да изпитват затруднения в покриването на текущите си битови разходи, от които жилищните традиционно заемат най-голям дял в семейния бюджет.

20% от хората, които имат неплатени наеми или пропуснати вноски по ипотечните кредити, дължат по над 1000 долара.

Статистиката ще се влошава и още, ако стимулиращият пакет не бъде приет навреме от Конгреса. Очаква се, че около 5.4 милиона души ще спрат да плащат наемите и вноските си, ако бъдат лишени от помощта в размер на 600 долара месечно. Срокът на действие на досегашната програма изтече миналата седмица, припомня CNBC.

Август е четвъртият пореден месец, в който около една трета от американските домакинства не успяват да платят битовите си сметки. През първата седмица на този месец около 11% от хората са изплатили поне частично натрупаните задължения, докато 22% не са направили нито едно плащане.

Междувеменно американските съдилища започват да отварят врати след карантината, което означава, че броят на делата за отнемане на жилища заради неплатени вноски по кредити ще се увеличи, предупреждават експертите. Това означава, че има опасност милиони хора да останат на улицата и то в разгара на пандемията.