Британската икономика отчита най-силния тримесечен спад в своята история за периода между април и юни тази година.

Брутният вътрешен продукт се понижава с 20.4% на годишна база заради мерките, предприети против разпространението на COVID-19, с което страната официално навлиза в рецесия, съобщава BBC.

Потреблението на домакинствата се свива, много от търговските обекти бяха принудени да затворят, а промишленото производство и строителството също отбелязват спад.

Това е и първата рецесия във Великобритания (две поредни тримесечия на спад) от 2009 г. насам.

От британската статистическа служба обаче отбелязват, че все пак през юни икономическите показатели демонстрират признаци на възстановяване в резултат на разхлабването на противоепидемичните мерки.

Секторът на услугите понася най-тежкия удар в историята си за периода от април до юни, показват още икономическите данни. Той заема дял от над 80% в брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство.

Затварянето на фабриките пък доведе до най-слабите показатели в автомобилното прозиводство от 1954 г. насам.

Финансовият министър на странат Риши Сунак предупреди, че въпреки инидкациите за известно възстановяване през юни, икономическият спад ще продължи да оказва влияние върху трудовия пазар и през следващите месеци.

Броят на работещите британци се понижава с 220 000 души за периода от април до юни. Това е най-силният спад от второто тримесечие на 2009 г. насам, в разгара на световната финансова криза.

Междувременно бизнесът във Великобритания настоява за още по-сериозни държавни стимули.

Икономическият спад в страната е един от най-силните сред развитите икономики, отбелязва BBC. БВП е с около една пета по-нисък, отколкото беше в края на 2019 г.

Понижението е по-слабо от това в Испания, където сривът е с цели 22.7%, но е два пъти по-силно от това в Германия и САЩ за същия период от време.