Японската йена и швейцарският франк се смятат за валути-убежища по време на кризи, пише CNBC.

Въпреки факта, че доларовият индекс, който следи представянето на "зелените пари" спрямо кошница от водещи световни валути (евро, японска йена, британски паунд, канадски долар, шведска крона и швейцарски франк), се срина до 27-годишно дъно вчера и достигна ниво от 92.477 - нещо, което не беше виждано от май 2018 г., от инвестиционната банка Morgan Stanley са на мнение, че щатският долар ще е най-сигурната инвестиция през остатъка от 2020 г.

Доларът продължава да е световна резервна валута, което помогна на щатските пари да достигнат 3.5-годишен максимум през март, преди COVID-19 да се разпространи сериозно по света, но най-вече в САЩ, която е начело сред държавите с най-много случаи на заразата.

Поевтиняването на долара от тогава до днес се дължи основно на понижението на лихвените нива, както и на финансовите стимули от щатското правителство.

Тези пари доведоха до срив на долара с над 6% спрямо еврото от началото на 2020 г., но пък щатският индекс S&P500 се повиши с цели 54%, а сините чипове от Dow Jones дори отчетоха най-добрите си 100 дни в своята история.

„Очакваме доларът да се превърне в предпочитана валута в следващите месеци", казват от Morgan Stanley.

Ниските нива на финансиране в момента в САЩ ще са атрактивна възможност за валутните сделки от типа кери сделки (carry trade), при която инвеститорите взимат назаем валута с нисък лихвен процент и инвестират средствата във валута, носеща по-висок лихвен процент (бел. ред. по този начин трейдърите печелят от разликата между двете лихвени равнища, като така - на теория, без да влагаме собствени средства, можем да капитализираме голяма печалба).

Пет причини поскъпването на златото да продължиДо какви стойности може да поскъпне златото до края на 2020 г.?

„По време на предстоящите несигурни времена инвеститорите могат да ползват тази атрактивна възможност, за да извлекат печалби, след което отново да ги обърнат във валутата, от която са спечелили, а това да доведе до нейното поскъпване“, казват от инвестиционната банка.

Част от анализаторите обаче са на мнение, че политическата несигурност, както и стимулите от щатското правителство, продължават да вредят на щатския долар.

Японската йена и швейцарският франк остават другите валути-убежище, но според анализаторите от Morgan Stanley, валутната двойка долар-йена (USD/JPY) може дори да поскъпне, тъй като в последните месеци японските инвеститори купуват чуждестранни активи.

Японската централна банка от години има най-ниските лихви от развитите икономически държави. Краткосрочната политика на централната банка, както и усилията в последните месеци за обезценяването на йената, правят инвестициите във франкове по-сигурни.

Обезценяването на швейцарския франк е ограничено поради възможността и честите интервенции на валутните пазари на централната банка на страната, допълват оттам.