Връщането към нормална употреба на обществения транспорт в свят след COVID-19 може да бъде трудно, но новите дизайнерски концепции гледат към бъдещето с безопасни и иновативни решения, които изглеждат толкова готини, колкото и функционални.

Нова концепция за трамвай, наречена Островът - дело на дизайнери от Хонконг, предполага движение без шофьор, както и кръгли пейки със седалки, обърнати навън, за да се сведе до минимум контактът между пътниците, посочват от Ponti Design Studio за CNN.

Идеята за трамвай на два етажа с просторен интериор и извити прозорци от всички страни, които да гарантират гледката към оживения град - вече известен с ефективната си система за обществен транспорт, е забележителна.

„Обикновено добрият дизайн идва от ограниченията. По време и след пандемията дизайнерите ще предложат много нови, различни начини за използване на обществените пространства и взаимодействие с околната среда", според Андреа Понти, основателка на Ponti Design Studio.

Управата на града обмисля и нова фериботна концепция, наречена OseaD1, която ще бъде електрическа и ще се движи между остров Хонконг, музея на визуалната култура M + и културния квартал West Kowloon. Превозното средство ще акостира на док със своята хидравлична система за управление и стабилизиране.

Трамвайът и фериботът не са единствените иновативни дизайнерски концепции, появили се в ерата на COVID-19.

За мен това е рай – животът в испански град, който забрани колитеДвижението на моторни превозни средства в Понтеведра е почти изцяло забранено и това носи множество ползи за града

Няколко компании стигнаха до пробив в проектирането на нови седалки за самолетите, които да улеснят дистанцирането, използвайки всичко - от разделители за средните седалки до прозрачен щит между тях и дори двуетажен дизайн.