Няколко месеца след началото на пандемията продуктивността в платформата за разработка на софтуер GitLab се повишава.

Повишената продуктивност обикновено е добра новина, но в този случай това притеснява ръководството.

"На фона на всички неща, които се разпадат в света в момента, сметнахме, че вероятно не трябва да ставаме свидетели на ръст на продуктивността точно сега," казва Дарън Мърф, един от ръководителите в базираната в Сан Франциско платформа.

"Това беше потенциален индикатор, че хората не отделят достатъчно внимание на собственото си благосъстояние и използват пандемията като форма на бягство от действителността, за да работят повече."

Нещо повече, хората си вземат по-малко почивни дни, в сравнение с предходното лято.

"Потенциалните дългосрочни последици са, че това може да е ранен индикатор, че голяма група от хора са на път да „прегорят“ професионално, а ръководството трябваше да предотврати това," казва Мърт пред CNN Money.

Затова компанията създава „Ден на семейството и приятелите“, в който цялата компания на практика спира работа и всички си вземат платен почивен ден.

Девет знака, че (веднага) ви трябва ваканцияАко се налага да напрягате мозъка си, за да си спомните последната ви ваканция, значи сериозно сте закъснели с планирането на новата

Тъй като всички са в отпуск по едно и също време, това означава, че след завръщането им на работа служителите не са затрупани от огромна купчина от неща за вършене, оставени от колегите им.

Първият такъв ден е проведен на 1 май. Компанията е имала такъв ден и през юни и още един през миналата седмица, в който работещите родители да вземат глътка въздух преди суматохата около завръщането на децата на училище.

Служителите пък споделят как са прекарали деня си на специален хаштаг в канала на компанията в приложението Slack.

"Този ден трябва постоянно да ни напомня, че човек трябва да инвестира в себе си и ние насърчаваме хората да правят това," казва Мърф, който отделя време в един от тези дни, за да закачи китара на стената си - нещо, което отлагал от известно време.

Гигантът в сферата на телекомуникационните мрежи Cisco Systems също насърчава служителите да си вземат отпуск, като увеличава почивните им дни.

"Всички са почивка. Когато си вземеш почивен ден, продължаваш да хвърляш по един поглед на компютъра, за да се увериш, че не изпускаш нищо, защото работата продължава. Когато обаче всички са почивка, наистина чувстваш, че имаш разрешение да изключиш компютъра си," казва Катлин Джонсън, мениджър в компанията.

От Cisco направиха за служителите и подизпълнителите на компанията 22 май и 28 август платени почивни дни.

Да водиш чрез пример

Да изпращаш имейли, в които да напомняш на служителите, че трябва да почиват, е едно. Ако обаче шефовете не спазват своите съвети, служителите няма да се чувстват комфортно при вземането на почивни дни.

В GitLab ръководители обявяват в каналите на компанията в Slack кога ще почиват. Например, цялата компания разбра наскоро кога ще почива главният изпълнителен директор Сид Сиджбрандидж.

По време на ежеседмичните срещи с всеки от служителите в базираната в Сан Франциско Clockwise, мениджърите следят времето, в което служителите почиват, казва главният изпълнителен директор Мат Мартин.

"Ние следим това и при индивидуалните разговори им казваме: „Наистина трябва да си вземеш малко почивка,'" допълва той.

Clockwise също така има задължителен ден платен отпуск за цялата компания веднъж на тримесечие.

Мартин моли мениджърите, които отговарят пред него, да се вземат по една седмица отпуск всяко тримесечие, за да насърчават техните подчинени да правят същото.

Ротация на отпуските

Компаниите не трябва да спират работа напълно, за да са сигурни, че всички ще си вземат почивен ден.

В продуктовата платформа Amplitude някои екипи излизат в отпуск първия петък на месеца или в първата седмица на всяко тримесечие.

Един екип групира служителите със сходни позиции и им позволява да излизат в отпуск в различни петъци.

"Ако имаш някого, с когото се сменяш, това намалява вината, че някой друг трябва да те покрива, тъй като знаеш, че ще дойде и неговият ред и също така работата не се забавя," казва Лиза Нилсен, вицепрезидент по човешките ресурси.

"Хората работят повече, тъй като границите между работата и дома никога не са били по-размити. Повечето хора са подложени на безпрецедентен стрес, независимо дали става въпрос за баланса между гледането на деца и работата или това, че са разделени от любимите си хора, или пък че се грижат за по-възрастни роднини, или пък че трябва да се справят с изолацията," допълва тя.