Раждането на първото дете ви променя. Изведнъж животът започва да се върти не около вас или двамата с партньора ви.

Изведнъж нов малък живот, който зависи на 100% от вас за абсолютно всичко, се появява на този свят.

И вие сега имате радостната и на моменти невероятно тежка отговорност да направите така, че той или тя да оцелее и в най-добрия случай да успява в живота.

Естествено, нормално и здравословно е като родител вниманието ви да се пренасочи от вас към вашите деца и много пъти да поставяте техните нужди преди вашите на този етап от живота. Много родители с добри намерения обаче пренасочват фокуса си толкова много, че напълно изпускат от поглед това, от което имат нужда, за да са щастливи, здрави хора, особено ако в цялото това нещо се намесва и работата.

Тази липса на грижи за самия себе си може да причини родителски бърнаут, което, от своя страна, може да доведе до изключително лошо справяне с родителските грижи - вариращо от агресия до небрежност. След това може да последва "изключване" психически у дома, евентуално и на работното място.

За да можете да обичате децата си и да се грижите за тях, трябва да обичате и да се грижите и за себе си.

Ето няколко стъпки в правилната посока, които Елизабет Грейс Сондърс, която води коучинг сесии по управление на времето и работи с много родители, предлага в HBR.org:

Наблегнете на качеството на вашето време

Това колко време прекарвате с децата си има значение. Важно е, ако прекарвате ограниченo време с децата си, да искате да го максимизирате.

Опитвайки се да прекарвате цялото си време с децата, когато не работите или не спите, може да доведе до това, че присъствате физически, но умствено и емоционално сте дистанцирани.

По-добре е да отделяте известно време само за себе си, в което да размишлявате, да спортувате, или да разговаряте със съпруга/съпругата си или с приятел и след това да се върнете при децата си напълно готови да се ангажирате с тях, вместо да бъдете “с децата си” по-дълго време с очи, залепени за телефона, телевизора или лаптопа, или просто с празен поглед, защото умствено просто не сте там.

Един от най-големите подаръци, които можете да дадете на децата си, е да знаят, че ви доставят радост — че ги виждате, че ги познавате и сте щастливи да сте с тях. Това се случва, когато грейвате, след като те влязат в стаята, поддържате зрителен контакт и забелязвате и оценявате какво правят те.

Независимо дали строят с блокчета, тичат из парка или играят някаква игра, вашите деца винаги хвърлят поглед към вас и в техните очи се четат въпросите: “Виждаш ли ме? Забеляза ли ме? Пука ли ти? Гордееш ли се с мен?”

Няма как да им дадете тази безрезервна подкрепа, ако сте изтощени и се опитвате да си починете от тях, докато те са все още там. Позволете си почивка, така че да можете да присъствате пълноценно.

Определете от какво имате нужда

След като сте достигнали до някакво ниво на приемане на факта, че е ок да полагате грижи и за себе си, е важно да определите какво точно би ви помогнало да презаредите.

Ето няколко общи насоки, в които родителите могат да полагат грижи за себе си, според Сондърс:

  • Спорт
  • Дрямка
  • Време сред природата
  • Четене
  • Време със съпруга/съпругата или партньора
  • Време с приятели
  • Време, което да прекарвате сами със себе си, важи особено за интровертите
  • Време за прочистване на разума
  • Молитва
  • Водене на дневник
  • Артистично изразяване, като рисуване

  • Определете простички ежедневни неща, които ви помагат да се чувствате освежени, така че да сте готови, всъщност, да присъствате при децата си, когато сте с тях.

    В идеалния случай някои от тези неща могат да се превърнат в редовна част от вашия начин на живот, така че постоянно да се зареждате с енергия преди нивото й да падне прекалено много.

    Започнете с малки промени, а след това удължете времето

    Ако чувствате, че сте изключително притиснати откъм време, започнете с микро промени за осигуряване редовно на време за вас самите. Това отначало може са дори 5 или 10 минути в началото на деня за разтягане, молитва, медитация или каквото и да било друго, което ви центрира.

    Това може да бъдат 10 минути по време на обяд за четене на книга или пък бърза разходка следобеда за психически и физическо ободряване. Когато имам натоварена програма, просто правя петминутна разходка до другата пресечка и обратно, казва Сондърс.

    Дори и тази малка физическа активност навън може да внесе осезаема разлика в психическото здраве.

    Предизвиквайте себе си да намирате малки отрязъци от време от 5-10 минути през деня за дейности, които ви дават енергия. Онзи имейл може да почака, както и мръсните съдове. Правейки почивки през деня, които наистина ви носят задоволство, вие намалявате необходимостта “да се изключвате” вечер.

    След като започнете да правите все повече микро почивки, ще откриете, че можете да си осигурявате по-дълги периоди от време, които да посещавате на грижата за себе си. За да гарантирате ангажираността си обаче, може да имате нужда от някой външен човек, който да ви държи отговорни.

    Това може да са тренировки с инструктор, записването на тренировъчен курс, присъединяването към някакъв отбор, планове за среща с приятел или присъединяването към литературен клуб.

    Ангажирайки се с дейности с други хора, които подкрепят положителните промени, които искате да направите със себе си, може да ви помогне да продължавате, когато се изкушавате просто да оставите своите нужди настрана.

    Търсете специални възможности

    През повечето време ще инвестирате в малки части грижи за себе си през своите дни. Периодично обаче може да имате възможността за по-големи отрязъци от време за презареждане. Ако е възможно, възползвайте се! Ако имате семейство, което има възможността и желанието да поеме грижата за децата ви, от време заминавайте за уикенда.

    Или пък добавете допълнителен ден към командировката си, така че да имате време за освежаване. Потърсете събития, на които децата ви могат да се забавляват с други деца, а вие да си вземете почивка.

    Дори можете да си дадете позволение да работите от вкъщи в някои дни, така че да не ви се налага да пътувате до и от работа и да останете известно време сами у дома.

    Тези възможности могат да ви помогнат да се избавите от усещането, че сякаш “никога нямате почивка” и да ви помогнат да се завръщате към семейните си отговорности с възстановена енергия.

    Подкрепяйте съпруга/съпругата си или партньора

    Ако имате съпруг/съпруга или партньор, се подкрепяйте взаимно в това да си осигурявате време за презареждане. Когато си сътрудничите, за да осигурявате един на друг “почивка,” може да избегнете това някой от вас да „прегори“ с родителските задължения. Това не само ще ви помогне да бъдете по-добри родители, но и ще ви помогне да имате по-щастливи и здрави взаимоотношения.

    Виждала съм клиенти в коучинга да работят заедно със съпруга/съпругата или партньорите си по много различни начини в полагането на грижи за децата, така че всеки от тях да има допълнително време за себе си, казва Сондърс. В единия от случаите клиентът имаше понеделник вечерта на свое разположение, за да свири със своята група, а съпругата му разполагаше със сряда вечерта за уроци по конна езда.

    При друга двойка те имаха различни вечери, които прекарваха всеки със своите приятели: жената излизаше с приятелки веднъж седмично, а съпругът с негови приятели в друга вечер. Друга двойка се редуваше в грижите за децата сутрин, така че всеки от тях да има сутрини, в които да отиде по-рано в офиса или да спортува.

    Друга двойка пък наемаше бавачка за няколко часа през уикенда, така че да имат известно време като двойка или да свършат някакви лични задачи, без през това време да им се налагат да носят пълна отговорност за децата.

    Можете ли да прекарвате повече време с децата си? Определено. Ще погледнете ли след време назад със съжаление, ако сте преминали през детството на децата си в лошо настроение и оцелявайки с последни сили? Със сигурност.

    Вашите деца искат и имат нужда да бъдете радостни и във връзка със себе си, така че да имате радостна връзка и с тях. Дайте си позволение да полагате грижи и за себе си, така че да можете да се грижите по-добре и за децата си.