Както ще ви каже всеки готвач, ние се храним с очите си, така че за хората, които се прехванват от ядене в социалните медии, презентацията на тяхната храна е от ключово значение за успеха.

Корейският инфлуенсър Muk Sna има последователи от цял свят заради начина, по който презентира и яде красиво аранжираните си блюда. Нейните близо 6 милиона последователи в TikTok се включват всеки ден, за да я гледат как поглъща огромни порции храна.

"Започнах да поствам в TikTok преди повече от две години и половина. Създала съм и съм изяла пред камера 270 ястия през последната година и половина", казва тя пред BBC.

Muk Sna е сред увеличаващия се брой звезди, които яхват голямата интернет тенденция на име Mukbang, която води началото си от Южна Корея и се превежда като "ядене пред камера"

За някои хора идеята да гледаш и слушаш как някой унищожава огромни количества храна пред камерата не изглежда привлекателна.

Но тенденцията, започнала преди около 10 години, стана изключително популярна в Азия.

Сега обаче китайското правителство взема мерка срещу видеата, които скоро може да бъдат забранени напълно в страната.

Кампанията „Чиста чиния“

Всичко започна с президента на Китай Си Дзинпин, който призова всички да се "борят срещу похабяването на храна".

Недостигът на храна става все по-притеснителен в Китай, като продължаващата търговска война със САЩ и наводненията навредиха на реколтата през миналия месец.

Кампанията „Чиста чиния“ стартира, след като Си Дзинпин Xi заяви, че COVID-19 е повдигнал въпроса относно похабяването на храна.

Той също така добави, че Китай трябва да "поддържа усещането за криза по отношение на продоволствената криза". Държавните медии бързо се включиха.

Телевизия CCTV излезе с критични репортажи за инфлуенсърите, които практикуват mukbang, привличайки вниманието към онези, които поглъщат купища храна, докато стриймват.

Малко след това социалните медии предприеха действия.

Всеки, който търси неща, като "шоу с ядене" или "лайвстрийм с ядене", получава предупреждение.

Дропшипинг или как се правят милиони от търговия със стоки, които не виждашИма находчиви хора, които работят от спалните си по цял свят и забогатяват от тази не толкова известна търговска практика

Потребители на попуярното приложение Kuaishou са предупреждавани да "пестят храна и да се хранят правилно", а в Douyin, което е китайската версия на TikTok, излиза предупреждение, което гласи: "Ценете храната, не я похабявайте, хранете се правилно и водете здравословен живот."

Тези предупреждения обаче не се появяват в китайските приложения, които развиват дейност извън Китай, като TikTok.

Сега обаче видеата на някои от най-успешните mukbang звезди в Китай, които ядат колкото се може повече храна пред камера, биват затъмнявани, с цел обезсърчаване на зрителите.

Повечето от последователите на Muk Sna са от Южна Корея, Виетнам и Тайланд.

Тя обаче се притеснява за своите 50 000 китайски фенове, за много от които се смята, че са самотни хора, които търсят споделено изживяване, докато се хранят сами пред телефоните или компютрите си.

"Надявам се, че само най-лошите канали ще бъдат засегнати от това, за да може добрите канали да продължат," казва тя. "Аз не ям много в моите видеа и се опитвам да се храна здравословно."