„Мафията се опитва да вкара България в глух коловоз, опитва се да скрие корупцията, чекмеджетата, записите, беззаконията, рекета зад неграмотните брътвежи за нова Конституция“. Това обяви президентът Румен Радев, който участва днес в честванията на 143 години от Шипченската епопея.

По думите му с внасянето на проект на нова Конституция властта се опитва да печели време, а премиерът Бойко Борисов се стреми към лично спасение.

„Трябва да е ясно, че пътят към конституционни промени минава през незабавната оставка на правителството и на главния прокурор, саморазпускане на парламента и предсрочни избори. Предложенията за промени в Конституцията целят единствено печелене на време и бетониране на статуквото“, коментира президентът.

Той уточни, че честванията се организират от гражданска инициатива и нямат партийно оцветяване. А относно призива да не се провеждат каза: „Управляващите повториха срамния сценарий от 3 март, когато всички планирани чествания – и в столицата, и в страната, бяха разрешени и се проведоха, а целта беше една-единствена – президентът да не се качи на Шипка и да не говори. Ако бяха толкова загрижени за здравето на хората, властта нямаше да проведе своето масово партийно струпване преди няколко седмици".

Държавният глава напомни, че честванията на Шипка са вековна традиция и именно на върха се ражда свободна България.

„На някои явно има харесва да забраняват събирането на свободни хора, както виждате това няма да се получи. Всеки български гражданин има право да изрази своята свободна воля и да почете този празник“, заяви още държавният глава.