Компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway е спечелила 88 млрд. долара до момента от инвестицията си в Apple, което е повече от цялата пазарна оценка на технологичния гигант през 2009 г.

Сумата също така е по-голяма от съвкупната оценка на Berkshire Hathaway от преди 20 г., пише Business Insider.

Днес пазарната капитализация на Apple вече е 2.1 трилиона долара, докато Berkshire се оценява от инвеститорите на 500 млрд. долара.

Известният инвеститор похарчи 35 млрд. долара, за да придобие 245 млн. акции от Apple в периода от 2016 до 2018 г. Това означава, че той притежава 5.7% от компанията, което прави Berkshire втория най-голям акционер в производителя на смартфони.

Делът на Бъфет в Apple днес се оценява на 123 млрд. долара на база вчерашната цена на затваряне.

52% от компанията на Бъфет е... кеш и акции на AppleЛегендарният инвеститор днес притежава рекордните 147 млрд. долара кеш в компанията си, като голяма част от тях са инвестирани в щатски държавни ценни книжа

Пазарната оценка на Apple се понижи до под 70 млрд. долара по време на финансовата криза, за да се възстанови до 87 млрд. долара към март 2009 г., сочат данни на Ycharts.

Ръстът за последните 11 години наистина е впечатляващ, тъй като книжата са поскъпнали повече от 23 пъти.

Вчера от инвестиционната банка Morgan Stanley повишиха прогнозата си за цената на акциите на Apple.

Базовият сценарий предвижда цена от 520 долара за брой спрямо 503 долара за вчера, докато оптимистичният оценява книжата на компанията на 681 долара, което е 36% над настоящата цена.

При тази цена компанията би се оценявала на 2.9 трилиона долара - нещо, коетоq според Morgan Stanleyq ще бъде достигнато до година.

От началото на 2020 г. акциите на Apple са добавили 72% към стойността си.