Южна Корея разпореди затварянето на всички училища и детски градини в Сеул след повишението в броя на новите случаи на коронавирус в столицата.

Близо 200 служители и ученици са заразени в Сеул през последните две седмици.

Дистанционното обучение ще продължи до 11 септември, обявиха от министерството на образованието на страната.

Здравните власти предупредиха, че Южна Корея е на ръба на бум на заразата в национален план, информира BBC.

Всички ученици в метрополисния район на Сеул, където живеят над 25 милиона души, сега ще се обучават онлайн, с изключение на тези, които завършват гимназия и се очаква се явят на кандидат-студентски изпити през декември.

Училищата с по-малко от 60 ученици и училищата за деца със специални образователни нужди имат правото да избират дали да следват насоките на министерството на образованието, според Korea Times.

Близо 1800 деца и младежи от социалните услуги получават компютърна техникаБлизо 1800 деца и младежи от социалните услуги в страната ще получат компютри, лаптопи, таблети, рутери и безплатен интернет със средства от Министерството на труда и социалната политика

Повечето училища в Южна Корея отвориха на етапи в периода 20 май – 1 юни, след като случаите на COVID-19 в страната намаляха.

Южна Корея е обявила 310 смъртни случая и общо 17 945 случая на коронавирус от началото на пандемията, според данни на университета Джонс Хопкинс.

Страната беше давана за пример в справянето с коронавируса, но в последните седмици броят на случаите в Южна Корея, и особено в района на Сеул, нараснаха.

Вчера бяха обявени 280 нови случая, което е 12-и пореден ден, в който те се увеличават с трицифрено число, в страна, която беше свикнала дневните случаи да са под 30.

Много от новите клъстъри на заразата са свързани с протестантски църкви, чиито членове участваха в масово мероприятие в Сеул преди повече от седмица.

Властите в столицата разпоредиха за първи път носенето на маски на открити и закрити обществени места. Църквите, нощните клубове и караоке баровете бяха затворени.

Правителството предупреди, че ако броят на случаите продължи да се покачва, може да бъдат наложени по-строги мерки за социално дистанциране. Това може да означава, че много компании в страната ще трябва да затворят за първи път по време на пандемията.