Бил Гейтс е технологична легенда и вторият най-богат човек в света.

Така че е трудно човек да си представи, че съоснователят на Microsoft би могъл да завижда на някого.

Гейтс обаче разкрива в интервю за подкаста Armchair Expert, че завиждал на някогашния си приятел и конкурент Стив Джобс за легендарната му харизма.

В интервюто Гейтс казва на водещия Дакс Шепърд, че Джобс бил “гений”, който имал естествен магнетизъм като лидер и че му се искал той да можел да изкопира това.

“Той беше такъв магьосник в свръхмотивирането на хората. Аз също бях магьосник, така че това не действаше на мен, но виждах как омагьосва хората и те изглеждаха хипнотизирани,” казва Гейтс.

“Завиждах му толкова много.”

“Джобс беше гений,” добавя Гейтс, отбелязвайки, че той е бил особено удивен от това как Джобс успява да се завърне в Apple през 1997 г., вдъхновявайки обрат в компанията и създаването на поредица от популярни продукти, като iMac, iPod и iPhone.

Какво прави Бил Гейтс, докато си беше вкъщи по време на пандемията?Бил и Мелинда Гейтс имат 3 деца

Гейтс определя втория период на Джобс в Apple, който приключи със смъртта му от рядка форма на рак на панкреаса през 2011 г., “наистина феноменален.”

“Няма никакъв шанс това да се беше случило на компанията без него. Имам предвид, че Apple беше на път да умре преди Джобс да се завърне,” казва още Гейтс.

“Никой друг не може да направи това, което той направи там. Аз не можех да го направя и не познавам някой, който можеше да го направи.”

Гейтс също така обсъжда някои от своите недостатъци, в това число и факта, че “не е толкова добър в общуването.” Това е самокритика, която Гейтс е споменавал и преди във връзка с качествата на Джонс, на които е завиждал.

Джобс “винаги е бил по-естествен”, когато става въпрос за говоренето пред публика, за разлика от Гейтс, който в интервю за The Wall Street Journal от септмври 2019 г. казва, че е трябвало да се труди здраво през кариерата си, за да стане по-добър публичен оратор.