Изследователи от университета в Невада са открили изкопаеми отпечатъци в скала близо до туристическа пътека в Гранд Каньон, съобщават самите те в публикация, цитирана от АП.

Според екипа те датират от преди 313 милиона години и са едни от най-старите следи на планетата, оставени (вероятно) от животно, снасящо яйца.

Въпреки че има известна дискусия по въпроса дали следите, всъщност, са оставени от животно, снасящо яйца, откритието може да е най-ранното доказателство за гръбначни животни, ходещи по пясъчни дюни, според Асошиейтед прес.

Те биха могли да покажат на учените момента от еволюцията, в който животните вече са можели да снасят яйца извън водата.

Само два екземпляра от това животно са останали в светаУчени успяха да създадат два ембриона на северен бял носорог – ключова победа в усилията да се спаси този вид от изчезване

"Някои от заключенията вероятно ще бъдат противоречиви", каза Марк Небел, ръководител на програмата за палеонтология в Гранд Каньон. „Има много разногласия в научната общност относно тълкуването на следите“.

Причината, поради която изследователите смятат, че отпечатъците са оставени от животно, снасящо яйца, се дължи на ясно изразените следи от нокти в скалата, които са често срещани сред съвременните влечуги, според Асошиейтед прес.

Подобни са открити и на други места на планетата.

В момента скалата с отпечатъците все още се намира в близост до пътеката Bright Angel, но учените търсят начин да я транспортират до съоръжение или музей за по-нататъшно проучване.