От началото на тази седмица в американския индустриален бенчмарк Dow Jones Industrial Average вече има само една петролна компания - Chevron.

Премахването на Exxon Mobil от индекса след 92-годишно присъствие може и да не ознаменува окончателния залез на величието на петролния сектор, но със сигурност може да се приеме като "началото на края", пише Bloomberg.

За някого може и да изглежда странно премахването на една от двете петролни компании в Dow и то във време, в което шистовата революция трансформира ролята на САЩ на световния петролен пазар.

Днес страната произвежда повече петрол и природен газ от всяка друга държава по света. Миналата година местните петролни добиви бяха със 125% по-високи от тези през 2010 г., докато газовите нарастват с 60% за последното десетилетие.

Това не е първият случай, в който Dow Jones Industrial Average остава само с един представител на петролния сектор. За последно това се случи в периода между 2000 и 2008 г., когато Exxon беше единствената петролна компания в индекса.

През 1924 г. за кратък период от около две седмици в индекса няма нито един представител на Big Oil - групата на големите американски петролни производители.

Нястоящата замяна на Exxon със софтуерната компания Salesforce.com олицетворява еволюцията на американската икономика, въпреки че настоящият президент на страната Доналд Тръмп е един от най-отявлените поддръжници на петролната индустрия.

Първият шистов бум започна още през 2005 с увеличаването на газовите добиви, а пет години по-късно те бяха последвани и от петролните. В сектора бяха създадени хиляди нови работни места.

Заетите в петролната индустрия през 2005 г. бяха 125 000, а през 2014 г. броят им се увеличи до над 200 000.

Втората фаза на шистовата революция беше в периода между 2015 и 2017 г., но тогава заетостта се увеличи четири пъти по-слабо, отколкото по време на първата, преди съвсем да загуби инерция в края на 2019 г. Пандемията от COVID-19 нанесе последният тежък удар на сектора.

Въпреки рекордните добиви на петрол и природен газ в САЩ, те генерират едва 1% от брутния вътрешен продукт на страната.

Мислите, че петролните компании печелят от добива на петрол? Вече не!Търговията спасява големите европейски петролни компании от пълния ефект от тазгодишната петролна криза, но колко дълго ще продължи това?

Петролът вече не е онзи мощен локомотив за американската икономика, който беше през по-голямата част от XX и началото на XXI век, пише още Bloomberg.

Още повече, че шистовите добиви в по-голямата си част се извършват от малки частни компании, които още повече ерозират влиянието на големите петролни гиганти от миналото.

Все по-често се случва играчи от ранга на Royal Dutch Shell, BP и Total да не получават достъп до първокласни находища. Те ограничават инвестициите си в локации, като Саудитска Арабия, Иран, Венецуела и Русия заради риска от санкции или заради ограничения, наложени от местното законодателство.

Проблемът на петролния сектор обаче не е свързан само с липсата на възможности за разработка на нови големи находища. Той е изправен пред предизвикателството да осъществи мащабна вътрешна трансформация, тъй като основният продукт, който произвежда, е поставен пред засилващия се натиск на регулаторите и потребителите заради екологичния си отпечатък.

Дългият път за превръщането на петролните компании в производители на устойчива и възобновяема енергия тепърва започва.

Краят на гигантите от групата на Big Oil може би все още е далеч, но премахването на Exxon от Dow е сигнал за това, че индустрията засега не успява да се адаптира по най-успешния начин към новите икономически реалности.