В днешно време рядко държим в ръцете си хартиени пари.

Световната пандемия увеличи дела на електронните разплащания.

Възможно е банкнотите скоро да се превърнат в скъпи сувенири от отминали времена.

Някои от тях дори и в момента са по-ценни от цифрите, изписани върху хартията.

Bright Side подбра най-оригиналните банкноти в света. Вижте ги:

1. Банкнотите с пингвини на Антарктика

През 1996 г. е създадена Банката на Антарктика. Тя печата антарктически долари в продължение на няколко години. С тях обаче не можете да платите нищо: Антарктида не е държава и не може да има собствена валута.

Но тези долари могат да се купят, а средствата се използват за финансиране на изследвания.

2. „Демонични“ канадски долари от 50-те години

През 50-те години в Канада са издадени банкноти с портрет на кралица Елизабет II. През 1954 г. местните се оплакват, че прическата й е с лице на демон. Портретът е подменен набързо, но днес можете да получите солидна сума за тези „демонични“ пари.

3. Съвременни канадски долари, които блестят

Канадските банкноти могат да блестят. Трябва само да насочите лазер през кленовия лист, за да получите проекцията на стойността на банкнотата.

От къде идват парите, показвани във филмите?Изкуствените пари в САЩ са регулирани с федерални закони

4. Северна Ирландия има своя собствена валута, която е незаконна, но хората все още плащат с нея

Лири стерлинги в Северна Ирландия се издават от 1929 г. Тази валута е законна, но технически не се счита за законно платежно средство никъде (включително в самата Северна Ирландия).

И все пак те са широко използвани. През 2006 г. страната издаде 1 милион британски лири с номинал 5 паунда, изобразяващи футболиста на Северна Ирландия Джордж Бест. Всички те бяха изкупени от колекционери в рамките на часове, след като бяха пуснати в банковите клонове.

5. Танц на смъртта и библейски сцени на швейцарските франкове

Швейцарците винаги са се гордеели с необичайните дизайни на своите банкноти, но те достигат сериозни висоти през 50-те години. На тези банкноти са изобразени Танцът на смъртта (Danse Macabre) и Фонтанът на младостта - митичен извор, който възстановява младостта на всеки, който пие или се къпе във водите му.

6. На Бахамите имат банкнота от половин долар

В тази банкнота нямаше нищо особено, освен нейната номинална стойност. Бахамските острови имат своя собствена валута от 1966 г., а банкнотата от 50 цента все още се използва, макар и доста рядко.

7. Най-малката банкнота в света е 40 мм на 31 мм

50-те марокански сантима държат световния рекорд повече от 50 години. Тази малка банкнота е издадена през 1944 г. Тя е малко по-голяма от пощенска марка, а върху нея е изобразена крепост.

8. Най-голямата банкнота в света е емитирана в Малайзия. Размерът й е 219 мм и 368 мм

Тя е издадена съвсем наскоро - през декември 2017 г., в чест на шестдесетата годишнина от подписването на Споразумението за независимост на Федерация Малая. На него са изобразени 9 малайзийски владетели. 600 ринггита са приблизително 145 долара.

9. Парите на Фарьорските острови изглеждат като пощенски картички

Фарьорските острови са автономна територия в рамките на Кралство Дания. Фарьорската крона, например, се различава от датската.

На банкнотите са изобразени акварелни пейзажи, създадени от Захариас Хайнесен. Тук може да се намери скрит смисъл. Фарьорските острови имат влажен климат със средно 210 дъждовни или снежни дни годишно.

10. Има конкурс за красота за банкноти. Миналата година Аруба спечели титлата Банкнота на годината

Състезанието се организира от Международното общество за банкноти. Стоте флорина на Аруба спечелиха титлата през 2019 г.