Рекордно ниските лихви по ипотечните кредити доведоха до по-голямо търсене на нови жилища в последните години у нас.

Евтините кредити обаче не са достатъчно условие, за да започнем търсенето на нов имот, казва експертът по лични финанси Сам Догън, известен както с публикациите си в редица водещи издания, като Forbes, The Wall Street Journal, The Chicago Tribune и The L.A.Times, така и със своя финансов блог Financial Samurai.

Твърдо много купувачи имаше на имотния пазар и през 2008 г., но финансовата криза доведе до невъзможност за изплащането на част от ипотеките и продажбата на закупените имоти през частните съдебни изпълнители.

Ето защо е добре да преценим собствените ни финансови възможности, преди да пристъпим към една от най-важните стъпки в живота ни – покупката на собствено жилище, пише CNBC.

Догън препоръчва да следваме правилото 30/30/3, когато се решим на придобиването на имот с ипотечен кредит. Ето какво представлява това правило:

Правило 1: Харчете не повече от 30% от месечния си доход за вноската по кредита

Експертът препоръчва да харчите по 30% от дохода си за изплащането на заема, с който сте закупили жилището си. Разбира се, това означава 30% от общия ви доход, ако сте семейни и 30% от вашия доход, ако сте без половинка.

В краен случай можете да плащате и 40 на сто от дохода, но следва да прецените дали ще можете да живеете с оставащите 60% спокойно.

Правило 2: Трябва да сте спестили 30% от стойността на жилището

Да речем, че искате да купите имот, оценен на 100 000 евро. Това означава, че трябва да имате заделени 30%, или 30 000 евро. Общо 20 000 евро, или 20%, ще е самоучастието, макар че редица банки днес изискват и 10% вноска от ваша страна, а останалите 10%, или 10 000 евро, ще са гаранция за евентуални несигурни времена.

Такива са временна безработица, възникване на неотложни нужди и спешни покупки.

Правило 3: Цената на имота ви може да е максимум 3 пъти на дохода ви

Знаете ли колко печелите месечно, заедно с половинката ви? Умножете сумата по 12 и така ще получите годишния ви доход. В него трябва да влизат всичките ви постъпления – наеми, дивиденти и др.

А сега умножете получената сума по още 3. Именно толкова максимално може да струва имотът, който можем да си позволим, казва Догън.

Той посочва още, че ако нарушите и трите правила, това би ви поставило в голям риск от невъзможност да изплащате дълга си след време.