Храненето навън - по-рисково от градския транспорт в пандемия
Американски специалисти оцениха риска от коронавирус за дейности, при които не може да се носи маска и да се спазва физическа дистанция, и установиха, че храненето навън е по-опасно от използването на обществен транспорт или подстригването, съобщи Live Science .
За изследването специалистите от американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията са анализирали информация за 314 души, на които са направени тестове за новия коронавирус в една от 11 болници в САЩ.
Всички имали някакви симптоми. Резултатите на около половината били положителни, съобщава БТА.
Участниците посочили какво са правили през двете седмици преди началото на симптомите, включително дали са ходили на работа, на фитнес, в ресторант, в кафене, до магазина, на църква.
Хората с положителен резултат два пъти по-често казали, че са се хранили в ресторант през 14-те дни преди да се разболеят, в сравнение с другите с отрицателен резултат от теста.
Когато били изключени хората с известен контакт с болен от коронавирус, далите положителен резултат три пъти по-често били ходили на ресторант и почти четири пъти по-често в бар или кафене.
Изследването не свързало другите включени дейности с повишен риск от коронавирус. Авторите признават, че изследването им има един недостатък - не прави разлика между заведения на закрито и на открито.
При хранене в ресторант американските власти препоръчват да се поддържа дистанция от 1.8 м с хората, които не са от същото домакинство, да се сяда на открито, когато това е възможно, и да се проверява предварително дали целият персонал носи маски, когато е на работа.