Бил Гейтс помогна за превръщането на Microsoft в една от най-скъпите компании в света.

Между усилената работа, необходима, за да стартира компанията и натиска да успее в условията на жестока конкуренция, милиардерът и съосновател на Microsoft не винаги е бил толкова мил със служителите си.

Гейтс, подобно на друга технологична легенда – Стив Джобс от Apple, е бил известен с това, че тласкал служителите си до предела на възможностите им, докато е бил начело на Microsoft.

В интервю наскоро за подкаста Armchair Expert Гейтс признава, че собствената му трудова етика като главен изпълнителен директор на Microsoft често го карала да бъде прекалено строг към грешките на служителите си.

“Определено не бях любимец на служителите, когато ръководех Microsoft,” казва Гейтс по време на интервюто.

Всъщност, докато обсъжда понякога строгото си поведение като главен изпълнителен директор на Microsoft, Гейтс дори се съгласява със сравнението му с Майкъл Джордан.

Трудовата етика на легендарния баскетболист често е считана за една от причините той да бъде смятан от мнозина за най-великия в този спорт за всички времена.

Невероятната амбиция на Джордан го кара да бъде изключително взискателен спрямо себе си и спрямо своите съотборници, които той очаквал да се трудят колкото него. Този тип устрем има своите паралели и в света на бизнеса, където има безброй истории за основатели и главни изпълнителни директори на компании с наглед невъзможно високи стандарти.

По време на подкаста водещият Дакс Шепърд споменава излъчения наскоро по ESPN документален филм “Последният танц,” за отбора на Чикаго Булс. Гейтс нарича поредицата “фантастична.”

Той също така се съгласява с водещия, че има прилики между неговия стил на ръководене на компанията в началото на Microsoft и поведението на Джордан и това на съоснователя на Apple Стив Джобс.

Един от аспектите на поведението на Джордан като съотборник, който според Гейтс важи и за него и за Джобс, е, че високите очаквания към колегите и служителите са единствено продължение на невероятно високите стандарти, които поставят на самите себе си.

“Никога не съм молил служителите на Microsoft да работят по-здраво от мен. Нито съм бил по-строг към грешките им, отколкото към моите”, казва Гейтс. “Това не опрощава нищо напълно, но поне показва откъде произхожда това поведение и че просто проектираш в собствените си ценности и се опитваш да накараш всички да работят здраво като теб.”

Ако някои служители не са смятали, че могат да се справят в тази напрегната обстановка, никой не ги е принуждавал насила да остават в Microsoft, казва още Гейтс. Точно както съотборниците на Джордан са могли да поискат да преминат в друг отбор.

В биографията на Гейтс от 1993 г. е описан неговият сприхав характер в първите години на Microsoft, която той съосновава с Пол Алън през 1975 г. Гейтс често пращал “критични и саркастични” имейли на служители посред нощ, критикувайки тяхната работа.

Невероятният живот на Майкъл ДжорданДжордан е един от двамата милиардери, свързани със спорт

Някои програмисти получавали бележки късно вечер от Гейтс, с които той ги информирал, че работата им съдържа „най-глупавия код, писан някога”, а много от служителите на Гейтс в Microsoft описват работата като “взискателна”и “напрегната,” според книгата.

Самият Гейтс признава, че е бил строг шеф. “Когато бях в Microsoft, бях строг с хората, с които работех“, пише Гейтс през 2019 г. “Част от това мое поведение ни помогна да постигаме успехи, но съм сигурен, че в някои моменти съм прекалявал.”

В подкаст интервюто Гейтс казва, че определено е опитвал да кара служителите си да работят толкова здраво колкото него.

Той също така се опитвал да направи така, че въпреки всичко служителите му да знаят, че уважава работата им, като искал да знаят, че „причината да са там е, че са невероятни, така че не се обърквайте, когато сме малко по-строги,’” казва той. ”Ние сме екип и сме заедно във всичко това.”

“Понякога може да сме били малко по-строги от небходимото", признава Гейтс, но “не и толкова строги, колкото Стив Джобс.”

Подобно на Джордан, когото някои бивши съотборници определят като “идиот”, но в същото време признават, че амбицията му е правила съотборниците му по-добри, някои бивши служители на Microsoft казват, че поведението на Гейтс ги е мотивирало и също така са се възхищавали на способността му да загърби своето его и да признае, когато е сгрешил.

Сега, след като вече не участва в управлението на Microsoft, Гейтс казва, че има различни идеи за това как да мотивира хората.

“Сега, след като съм по-възрастен, мисля, че мога по-умело да мотивирам хората, без да ги притискам толкова много,” казва Гейтс.

Той твърди, че за това му помага повече и неговият личен живот, в това число съпругата му и трите им деца. Когато Гейтс основава Microsoft, той бил все още млад и нямало за какво толкова друго да мисли, освен за компанията.

“Бях в 20-те си години, когато основах Microsoft, така че мисля, че сега съм малко по-добър в това,” казва Гейтс.