Азиатските акции поскъпнаха до двуседмичен максимум днес, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп беше изписан от болницата след лечение от COVID-19 и след като перспективите за нов пакет от стимули в САЩ изглежда се подобриха.

Държавните облигации и доларът поевтиняват вследствие на подобряващия се апетит към риск, а ръстът при петрола продължи.

Тръмп се завърна в Белия дом вчера след тридневен престой в болницата и заяви, че се чувства “наистина добре”, въпреки че един от лекарите му каза, че може би още не е напълно възстановен.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI нарасна с 0.71% до двуседмичен връх, като ръстът беше оглавен от хонконгския Hang Seng, който записа повишение от 0.88%. Японският Nikkei добави 0.41%.

Председателят на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси и финансовият министър Стивън Мнучин вчера са разговаряли по телефона в продължение на около час и се готвят да говорят отново днес, продължавайки работата си по достигането на сделка относно нов пакет от стимули.

Фючърсите на щатския индекс S&P 500 нараснаха с 0.08%, след като вчера индексът записа най-големия си еднодневен ръст от месец. Петролът запази ръста си от вчера.

Австралийският основен индекс се повиши с 0.17% преди срещата на централната банка на страната днес.

Китайските пазари остават затворени заради празник.

Азиатските пазари днес възстановиха по-голяма част от загубите от петък след диагнозата COVID-19 на Тръмп. Подобряването на здравословното състояние на американския президент доведе вчера до ръст от 1.7% на индекса Dow Jones. S&P 500 се повиши с 1.8%, а технологичният Nasdaq добави 2.3%.

Пазарите на облигации също се присъединиха, като активите убежища бяха разпродавани в тон с оптимизма на пазарите. Доходността по 30-годишните щатски държавни облигации нарасна с 10 базисни пункта до четиримесечен връх от 1.5930%, преди да отстъпи леко, информира Ройтерс.

Доходността на 10-годишните облигации скочи до петседмичен връх.

На валутните пазари доларът беше подложен на натиск от останалите основни валути, с изключение на йената, тъй като по-високите лихви често привличат парични средства от Япония.

Йената се търгуваше на ниво от 105.7 спрямо долара, докато чувствителните на риск австралийски и новозеландски долар поскъпнаха спрямо щатската валута.

Цената на петрола скочи с над 5% вчера и запази този ръст в азиатската сесия, подкрепена от оптимизма около здравето на Тръмп и свиване на предлагането, след като стачка затвори шест норвежки петролни и газови полета.

Стачката ще намали предлагането на Норвегия с над 330 000 барела петролен еквивалент дневно, или около 8% от общото производство.

Цената на щатския лек суров петрол за последно нарастваше с 0.13%, до 39.27 долара за барел, докато тази на брента се повиши с 0.2%, до 41.37 долара за барел.

Златото запазва позиции при 1 912 долара за тройунция.