Големи европейски страни занижават и без друго вече мрачните си икономически прогнози заради втората вълна от коронавирус, която преминава през континента, където вече има над 6.3 милиона случая на заразата.

Централната банка на Испания предупреди тази седмица, че строгите мерки за ограничаването на вируса могат да тласнат страната към по-голяма от очакваната икономическа криза.

От банката предупредиха, че съгласно най-лошия очакван сценарий, БВП може да се свие с 12.6% през 2020 г. При не толкова песимистичната прогноза очакваният спад е от 10.5%, пише CNBC.

“Не можем да изключим и по-неблагоприятни обстоятелства от тези, които сме включили във втория ни сценарий, който е по-тежкият от двата, разгледани от нас,” заяви управителят на централната банка Пабло Ернандес де Кос.

Политическите спорове в Испания се задълбочиха с увеличаване на броя на случаите на коронавирус, като столицата Мадрид беше особено сериозно засегната, което доведе до поставянето на части от града под блокада.

Испания има най-голям брой случаи в Европа с 825 410, според данни на университета Джонс Хопкинс. Според Световната здравна организация (СЗО) броят на установените случаи на коронавирус в Еворпа е малко под 6 338 000.

Франция, която е втората най-голяма икономика в еврозоната, също предупреждава, че икономическото възстановяване след блокадата вероятно ще достигне плато през четвъртото тримесечие, тъй като новият скок в броя на случаите ограничава икономическата активност.

Франция има втория най-голям броя заразени след Испания с 675 736 потвърдени случая, според Джонс Хопкинс.

От статистическата служба на страната очакват БВП да се свие с 9% тази година, но заявиха, че по-продължително затягане на ограниченията (Франция въведе строги ограничителни мерки в няколко града, в това число и Париж), би могло да доведе до допълнителен икономически спад.

“След рязкото възстановяване с вдигането на блокадата икономическата активност може отново да се забави в края на годината заради засилването на епидемията,” казва от статистическата служба.

“Тази прогноза за есента отразява голямата несигурност, с която се характеризират идните месеци. По-продължително затягане на здравните ограничения може да предизвика допълнително свиване на БВП през четвъртото тримесечие. Обратно, ако ситуацията се стабилизира, ситуацията около БВП може да има положително развитие в края на годината.”

Германия, която е най-голямата икономика в Европа обяви допълнителни ограничения в някои големи градове, в това число Берлин и Франкфурт, за да ограничи увеличение на случаите.

В Берлин ресторантите, баровете, местните магазини и други бизнеси трябва да са затворени в периода между 23 часа и 6 часа сутринта, докато във Франкфурт баровете и ресторантите трябва да приключват работа в 22 часа.

Централната банка на Германия обяви през юни, че очаква БВП на страната да се свие със 7% през 2020 г.

Германия обяви 2 639 нови случая във вторник и други 2 828 в сряда, според данни на Института Роберт Кох. Така общият брой на случаите на коронавирус в страната надхвърли 306 000.

Последните икономически данни предоставят смесена картина за германската икономика. Във вторник беше обявено повишение от 4.5% на месечна база в промишлените поръчки за август. В сряда обаче страната отчете 0.2% понижение на промишленото производство през август, в сравнение с юли.

“Данните за промишлените поръчки дадоха надежди, че възстановяването в сектора на производството може да продължи и през четвъртото тримесечие, но новите ограничения и увеличаващият се брой на случаите не вещаят нищо добро за сектора на услугите.

Фактът, че по-малко събития могат да бъдат организирани на открито също ще се отрази на потреблението и на сектора на услугите. Зимата идва,” предупреди Карстен Бжески от ING.

Не всички обаче са песимистично настроени. Друга голяма икономика, която беше прогнозирала 9% спад на БВП през 2020 г., ревизира очакванията си нагоре с условието, че страната успее да избегне нова блокада.

От Централната банка на Ирландия излязоха с прогноза, че икономиката на страната ще се свие само с 0.4% през 2020 г., ако бъде избегната нова пълна блокада (по-рано през седмицата Ирландия отхвърли призивите на здравните съветници за нова блокада).

Новата прогноза на банката е значително по-добра от предишната от юли, според която БВП се очакваше да падне с 9%.

Управителят на централната банка на Ирландия предупреди, че всякакви прогнози и очаквания трябва да бъдат предпазливи, като заяви пред CNBC, че те “зависят от пътя на вируса, и от решенията, които правителствата ще вземат.”