Ryanair ще намали с една трета планирания си капацитет за зимния сезон заради вълната от ограничения за пътуване, налагани от правителствата в Европа, обявиха днес от ирландската авиокомпания.

Най-големият нискотарифен превозвач в Европа очаква тази зима да лети с 40% от капацитета си от миналия зимен сезон, след като преди това прогнозираше 60%.

Компанията прогнозира, че ще транспортира 38 милиона пасажери за финансовата година, която приключва на 31 март 2021 г.

Предишната й прогноза от септември беше за 50 милиона пътници. За сравнение, Ryanair е обслужила 149 милиона пътници през миналата година.

Прогнозата може да бъде занижена допълнително, ако има още блокади и ограничения за пътуване, заяви главният изпълнителен директор Майкъл О‘Лиъри.

“Съжаляваме за тези зимни ограничения в капацитета, но те ни бяха наложени от лошото управление на въздушния транспорт в ЕС от страна на правителствата,” каза още О‘Лиъри.

43 авиокомпании са фалирали през 2020 г. Предстоят ли още фалити?Силната държавна подкрепа предотврати фалита на някои авиокомпании, но в идните месеци може да има фалити на още въздушни превозвачи, твърдят авиационни експерти

Компанията е фокусирана върху това да “запази самолетите, пилотите и кабинния си екипаж и да ограничи до минимум загубата на работни места,” заяви О‘Лиъри.

Авиокомпания ще запаси 65% от маршрутите си през зимата, но с намалена честота на полетите.

Нова вълна от ограничения за пътуване в последните седмици доведе до лек спад в резервациите през октомври, но съществен за ноември и декември.

Ryanair ще затвори базите си в Корк и Шанън в Ирландия и в Тулуза, Франция, и ще направи значителни съкращения в Белгия, Германия, Испания, Португалия и Виена.

От авиокомпанията планират да прибегнат до още неплатени отпуски и споделяне на работни места, като предстоят и съкращения на кабинния екипаж в базите, където са отхвърлени намаленията в заплащането.