От нос Хорн до Арктическия кръг - най-големите държави в света са пример за разнообразие от география, климат и дива природа.

Като цяло те са дом на тропически гори и тундра, планини и долини, брегова линия и пустиня.

В изследване на най-големите държави, World Atlas посещава пет различни континента, среща се с някои от най-впечатляващите географски явления в света и всеки вид климат, който можем да си представим.

Когато 11.5 процента от цялата планета е заета само от една държава, не е изненадващо да научите, че десетата по големина страна (Алжир) може да се впише в най-голямата (Русия) седем пъти.

Когато съберем площта на всички 10 от най-големите страни в света, тя възлиза на 49% от всичките 149 милиона квадратни километра земя.

10. Алжир: 2 381 741 кв. км

Алжир, с площ от 2.38 милиона квадратни километра, е десетата по големина държава в света по площ и единствената африканска държава в топ 10.

Разположена в Северна Африка, Алжир има средиземноморско крайбрежие с дължина 998 км. 90 процента от страната е пустиня, а голяма част от тези региони са силно издигнати над морското равнище.

Планинската верига Tел Атлас минава по северната граница на страната, докато във вътрешността, голяма част от която е на стотици метри над морското равнище, е разположена алжирската част на пустинята Сахара. Масивната алжирска Сахара се простира чак на юг покрай нейните граници с Нигер и Мали.

9. Казахстан: 2 724 900 кв. км

2.72 милиона квадратни километра от Казахстан се простират върху обширни равнини и планини. Хладен и сух, но не съвсем пустинен климат преобладава през по-голямата част от годината.

Казахстанците са изложени на голям диапазон от температури през годината, въпреки че в страната не става толкова студено, колкото в части от северната му съседка - Русия.

Казахстан е най-голямата държава без излаз на море в света - и единствената държава без излаз на море в топ 10.

8. Аржентина: 2 780 400 кв. км

Аржентина - 32-ата най-многолюдна държава в света, е осмата по големина и най-голямата испаноезична държава в света по площ. Нейните 2.78 милиона квадратни километра включват някои от най-разнообразната география и климат в света.

Заблатените, тропически условия на север отстъпват място на ледените райони на юг. Патагония - едно от най-зрелищните и опасни места на планетата, се простира от южните Анди на запад до Атлантическия океан на изток. Южният край на Аржентина, известен като нос Хорн, е едно от най-буреносните места в света.

12 граници между държави, които разбиват всички стереотипиЗабравете за традиционните гранични пунктове

7. Индия: 3 287 263 кв. км

През миналия век границите на Индия са се променяли доста пъти, като страната дори все още твърди, че северният регион Кашмир (област, за която спорят с Пакистан) й принадлежи изцяло. В настоящия си вид - без Кашмир, територията на Индия се простира на 3.29 милиона квадратни километра.

Китай, Афганистан, Мианмар, Бутан, Пакистан, Бангладеш и Непал имат обща граница с Индия, а географията й варира от величествените Хималайски планини до тропическите брегове на южния полуостров.

Геологически Индия се намира на собствен субконтинент и геоложките проучвания показват, че цялата тази нация и нейните близки съседи са били разделени от Азия с море.

6. Австралия: 7 692 024 кв. км

Приблизително 4.4 милиона квадратни километра е разликата между териториите на Австралия и Индия, като това е втората по големина разлика в размера между страните, класирани в топ 10. Австралия, чиято площ възлиза на около 7.69 милиона квадратни километра, е над два пъти по-голяма от Индия.

Това е най-голямата държава в Океания. Технически, тя е толкова голямо, че дори не се квалифицира като остров, а като е континентална суша.

По-голямата част от населението на страната живее в крайбрежни градове, като Сидни на изток и Пърт на запад, и с основателна причина: австралийската пустош е един от най-сухите и най-горещите региони в света.

Наред с екстремния климат и география, Австралия е известна със своята грандиозна и често смъртоносна дива природа.5. Бразилия: 8 515 767 кв. кмНай-голямата държава в Южна Америка с над 8.51 милиона квадратни километра площ, Бразилия е дом на голяма част от най-голямата тропическа гора в света - Амазонка. Тя е толкова гъста и необятна, че изследователите и учените все още откриват човешки цивилизации, които никога не са осъществявали контакт с външния свят.

Бразилия има дълга брегова линия на Атлантическия океан, която се простира на около 8000 км. Повечето от големите й градове, включително Рио де Жанейро и Сао Пауло, са разположени в близост до нея.

4. Китайска народна република: 9 596 961 кв. кмКитай, Съединените американски щати и Канада заемат около 7 процента от повърхността на земното кълбо. От тези три държави Китай е най-малката, въпреки нейните 9.6 милиона квадратни километра площ. Тази цифра обаче не включва спорните територии.

Що се отнася само до сушата, Китай, всъщност, е втората по големина държава в света, като САЩ и Канада имат повече площ, ако включите и водите им. Китай споделя граница с 14 различни държави, включително Афганистан на запад, Русия на север и Виетнам на юг. Това е най-голямата държава, разположена изцяло в Азия.

Климатът и хората се различават драстично. На север температурите падат до субарктични нива, в центъра се намира Гоби - четвъртата по големина пустиня в света, а на юг температурите редовно достигат тропически нива.

С над 1.35 милиарда граждани, Китай е дом на 56 признати етнически групи, има 18-ото най-голямо мюсюлманско население в света, 19-ото най-голямо християнско население, а с 1.9 лекари на 1000 души разполага с повече медицински специалисти, отколкото е цялото население на Катар.

5 страни, които са съществували 100 години, но вече неОт колапс на древните империи до нови имена, картата на света днес изглежда различно

3. Съединени американски щати: 9 833 517 кв. кмСъединените щати, малко по-големи от Китай и малко по-малки от Канада, заемат 9.83 милиона квадратни километра площ. Ако вземете предвид само териториите на страната, това ще бъде четвъртата по големина държава след Китай.

Граничещи с Мексико на юг и Канада на север, Съединените щати са дом на разнообразна география и дива природа. Тихоокеанските щати са известни с целогодишен топъл климат и дългите плажни пространства по крайбрежието на Калифорния.

Затворени между Скалистите планини и река Мисисипи, големите равнини се простират от Канада до Мексико, което дава на САЩ един от най-плодородните райони в света. И накрая, третата част от страната - на изток от Мисисипи, е индустриалният и икономически център на Америка, с големи градове, разположени по цялото източно крайбрежие.

2. Канада: 9 984 670 кв. кмКанадските 9.984 милиона квадратни километра я правят най-голямата държава в западното полукълбо, а нейната 202 080-километрова брегова линия е по-дълга от тази на която и да е друга държава. При гъстота на населението от 4 души на квадратен километър, това означава, че всеки от 35-те милиона души в Канада може да има 61 акра само за себе си.

Разположена между Арктика и Съединените щати, масивната замръзнала тундра на Канада се простира в Арктическия кръг. В западната половина на страната Скалистите планини преминават от север на юг, а прериите предоставят огромни площи за отглеждане на зърно и рапица.

Източна Канада е традиционното сърце на нацията, с Торонто, Монреал и столицата Отава, всички разположени на изток.

1. Русия: 17 098 242 кв. км17.1 милиона квадратни километра Русия лесно правят Русия най-големата по площ в света. Всъщност, ако от нея се отделят 7 милиона квадратни километра, тя все още ще бъде най-голямата, а изрязаният участък ще се класира на седмо място по територия на планетата.

Страната представлява еквивалент на 11% от сушата в света. Подобно на Китай, Русия граничи с 14 различни държави.

За разлика от Китай обяче, никоя част от Русия не е тропическа, въпреки че влажните лета преобладават в голяма част от южните райони. Тайгата - най-големия сухоземен биом в света, се простира чак от Източна Канада в огромното мнозинство от Северна Русия.

Под заледените гори и тундрата на Русия съществуват огромни запаси от нефт. Въпреки това, поради разходите и трудностите за извличането му, голяма част от руското петролно богатство остава неизползвано.