Щатският долар поевтиня до едномесечно дъно днес, след като инвеститорите засилиха покупките на по-рискови активи в очакване на нов мащабен пакет от стимули за американската икономика.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че би покдрепил мащабен пакет от икономически стимули - въпреки опозицията от страна на неговите съпартийци от Републиканската партия. Остават обаче съмненията, че подобна инициатива ще може да бъде прокарана през Сената.

Очаква се днес преговорите да продължат, съобщи mредседателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

В същото време бързото икономическо възстановяване на Китай продължава да оказва подкрепа на юана, който тази сутрин се повиши до най-високите си нива за последните две години.

От май насам китайската валута поскъпна със 7.6% спрямо долара - до ниво от 6.64 юана за долар. Местните капиталови и дългови пазари продължават да привличат чуждестранни инвестиции.

Азиатските борсови индески поеха във възходяща посока тази сутрин, като според наблюдателите това се дължи основно на пренасочването на капитали от нискорисковите активи (като американските държавни облигации) към такива с по-висока доходност.

В Япония Nikkei 225 добави 0.36% към стойността си, а хонконгският Hang Seng бележи ръст от 0.63 на сто. В Южна Корея KOSPI регистрира повишение от 0.25 на сто.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава в сутрешната търговия след данните за петролните запаси в САЩ, които отбелязаха неочакван ръст. В седмицата до 16 октомври те са се увеличили с 584 000 барела, по данни на Американския петролен институт.

Това засили опасенията, че в зимните месеци може отново да се стигне до дисбаланс между търсенето и предлагането, който да тласне цените в низходяща посока.