Чиновници и общински служители масово се връщат на режим хоум офис. След като в последните дни бройките на новозаразените тръгнаха рязко нагоре, в онлайн режим на работа преминават някои от държавните звена.

Мярката се прилага вече в няколко министерства и НАП. Препоръка и към частниците е разписана в заповедта на здравния министър от сряда, с която бяха въведени задължителни маски на открито. В документа се посочва, че там, където е възможно, колективите трябва да преминат на дистанционен и сменен режим на работа.

Структури към просветното министерство също са засегнати от пандемията. В частично дистанционен режим на работа заради положителни проби на тест за COVID-19 са Регионалният образователен инспекторат в Добрич и Националният институт по метеорология и хидрология, обясниха от МОН. В тях има повече от един случай.

Във връзка със заповедта на здравния министър от 30 септември, в която се препоръчва работният процес при възможност да се провежда в дистанционен или сменен режим с цел ограничаване на контактите на служителите, няколко от институциите към МОН също са преминали на смесен режим.

Част от работещите в Национална агенция за оценяване и акредитация (НАОА), Центърът за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ), „Фонд научни изследвания”, Националният инспекторат по образованието, Център на Учебно-тренировъчните фирми, образователният инспекторат в Силистра, Национално издателство „Аз-буки“ работят от вкъщи, а други присъствено.

„Дистанционният режим на работа не влияе на изпълнението на трудовите задължения на служителите“, подчертаха от образователното министерство.

Община Свиленград минава частично на работа онлайн, след като кметът арх. Анастас Карчев беше приет в четвъртък в болница с положителна проба за коронавирус. "В цялата сграда ще бъде оставен по един служител в офис. Останалите ще работят онлайн", съобщи за "Монитор" говорителят на общината Калина Райкова. Градоначалникът е в добро общо състояние, очаква се скоро да бъде изписан за домашно лечение, твърдят медици от болницата в Свиленград.

Служители работят онлайн и в кметството в Хасково, след като там заболя от коронавирус зам.-кметът Динко Тенев. В региона засега няма държавна институция или община, която да работи изцяло онлайн.

В четвъртък служителите на РУО Добрич, които бяха на хоум офис или под карантина заради 11 положителни случая за коронавирус, се върнаха на работа. С цел ограничаване разпространението на заразата, Областният координационен щаб в Добрич взе решение да се засили контролът по спазване на противоепидемичните мерки - в обществения транспорт, в обществени закрити помещения, фирми и институции.

Със заповеди на кметовете на общини да се въведе и контролира спазването на еднопосочно движение на кооперативните пазари, както и да се въведе задължително носене на маски от гражданите при посещения на кооперативните пазари. Областният координационен щаб препоръчва също да се прекратят обществените прояви на закрито и да се въведе ограничение на всички видове тържества - семейни и други, до 30 души.

Във Велико Търново, което е все още в долната половина на таблицата на областите, засегнати от коронавирус, засега няма държавни и общински институции, които да минават на онлайн работа. Само във Великотърновския университет за част от студентите от последния курс е предвидено дистанционно обучение.

На последното си заседание Областният кризисен щаб на област Велико Търново за борба с коронавирус взе следните решения: ограничаване провеждането на масови мероприятия; всекидневен контрол от страна на РЗИ в лечебните заведения, медицинските центрове и социалните звена; всекидневен контрол от екипи на общините, МВР, ОДБХ за спазването на мерките в търговските обекти, банките, центровете за услуги на населението и в обществения транспорт.

Директорът на РЗИ – Велико Търново д-р Евгения Недева направи анализ на епидемичната обстановка, като подчерта, че област Велико Търново е все още сред ниските по ниво на установени случаи по области в страната.

За офисите, в които работата продължава, дистанцията остава задължителна. Работодателите трябва да осигурят физическа дистанция между служителите от минимум 1.5 м. Ако това е невъзможно, то работещите трябва да носят защитна маска за лице. Това е записано в най-новата заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

В текста е записано още, че в офисите не трябва да се допускат хора с прояви на остри респираторни болести, като кашлица, висока температура, затруднено дишане, загуба на вкус, обоняние и други. Работодателите имат задължението и да осигурят средства за защита, а заедно с това и дезинфектанти, разрешени от министерството на здравеопазването.

С тях ще се почистват критичните точки за дезинфекция като повърхности на бюра, дръжки на врати и прозорци, ключове за осветление, стационарни телефони и апарати, компютърни мишки, тоалетни чинии, мивки, кранове и често докосвани с ръцете повърхности.

Препоръчително е дезинфектантите да са под формата на спрейове, които да се пръскат и след това да се обтриват с чиста кърпа или тампон, който също е напоен с препарат. Големите повърхности като стени, подове, работни плотове и други могат да се чистят с течности под формата на концентрат.

Ситуацията в Русе е тревожна, новите мерки в понеделник

Ситуацията в Русе е тревожна, разпространението на заразата вече е дифузно и затова ще предприемем нови противоепидемични мерки на територията на цялата област. Това каза за „Монитор“ Свилен Иванов, временно изпълняващ длъжностите областен управител и председател на оперативния щаб за борба с коронавируса.

Заместникът на областния управител Галин Григоров се наложи да поеме функциите му, тъй като и губернаторът, и другият му заместник – Валентин Колев, са с коронавирус и са под карантина за 14 дни.

„Дали сме възможност на всички кметове на територията на областта, на РЗИ и другите отговорни институции да помислят няколко дни какви мерки да предложат и в понеделник, 26 октомври, когато ще е заседанието на щаба, да ги коментираме и приемем“, поясни Иванов.

Той сподели, че е много притеснен от ситуацията с разпространението на COVID-19 в областта. За първи път от началото на пандемията вчера (22 октомври) са констатирани 55 нови случая. Починалите с коронавирус досега в областта са 27, като 10 от тях са от дома за възрастни хора „Възраждане“, където имаше огнище.

14 инспектори от Агенцията по храните във Варна са заразени

Областната дирекция по безопасност на храните във Варна стана огнище на коронавирус, след като 14 нейни инспектори дадоха положителни проби за COVID-19. Това съобщи обласният управител Стоян Пасев. Той уточни, че всички контактни на заразените служители са поставени под карантина. Пасев подчерта, че няма други гнезда на заразата в институции, а само единични случаи.

Затова и засега няма предприети мерки за затварянето им и преминване на он-лайн обслужване на гражданите. Миналата седмица имаше и друго огнище на заразата във фирма за онлайн игри, като от 140 души персонал бяха установени 43 вирусоносители. Новозаразените са млади хора и са в добро състояние, съобщи тогава шефката на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова.

Само 15 са заболелите ученици от 13 училиша за период от една седмица. Случаите са единични, което налага карантиниране само на отделни паралелки, казаха още от РЗИ, като уточниха, че се взима под внимание и кога за последно заразените деца са имали контакт със своите съученици. Обстановката е такава, че няма нужда от въвеждане на извънредни мерки във Варна.