Последният дебат преди кандидатпрезидентските избори в Съединените щати между Доналд Тръмп и Джо Байдън не изненада пазарните участници и борсовите индекси се задържаха в тесни граници в последната сесия за седмицата.

Двамата изложиха за последно своите аргументи преди вота, насрочен за 3 ноември. По темата за пандемията от COVID-19 Байдън заяви, че не изключва нова карантина, където и когато това се наложи, докато Тръмп поддържа версията, че е време за отваряне на американската икономика.

Двамата кандидати споделят и коренно различна теза за бъдещето на петролната индустрия. Докато Джо Байдън е на мнение, че тя трябва да отстъпи място на алтернативните енергийни източници, Тръмп настоява, че въглищата и петролът осигуряват работа за милиони хора и са важни за американската икономика.

Засега, според социологическите проучвания, Байдън има преднина в повечето щати, а експертите очакват победа за Демократическата партия и на изборите за народни представители, което ще ѝ позволи да формира мнозинство и в двете камари на Конгреса.

Късно снощи американските борсови индекси затвориха на положителна територия, но сесията приключи преди края на дебата между президентските кандидати. Тази сутрин повечето от индексите в азиатско-тихоокеанския регион също се търгуват "на зелено", макар и с минимални повишения.

Регионалният бенчмарк MSCI Asia Pacific бележи ръст от 0.2%. В Япония Nikkei 225 се повишава с 0.35 на сто. Толкова добави и хонконгският Hang Seng, а в Южна Корея KOSPI регистрира повишение от 0.2%.

На валутните пазари щатският долар леко се повиши, оттласквайки се от 7-седмичното дъно, достигнато в сряда. Към момента американската валута се търгува на ниво от 1.1798 спрямо еврото и на 104.72 спрямо японската йена.

Петролът бележи спад след вчерашното си повишение, но все пак успя да се задържи над нивото от 40 долара за барел.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през декември поевтиняват с 0.54% в сутрешните часове - до ниво от 40.42 долара за барел. Тези на сорта брент също губят около половин процент до ниво от 42.28 долара за барел.

Златото пък поскъпна леко с 0.2%, до 1907.70 долара за тройунция, на фона на несигурността в дните преди президентския вот в САЩ.