В един от кварталите на Северен Лондон беше отворена нова месарница.

Единственото, което липсва в нея, е месото, пише Ройтерс.

На 1 ноември, когато беше отбелязан Световният ден на веганите, в британската столица отвори врати първата веган месарница Rudy’s.

Нейните собственици продават всякакви алтернативи на традиционните животински и месни продукти, включително бекон от тофу и соева наденица.

В последните няколко години търсенето на веган продукти във Великобритания се засили значително. Все повече хора намаляват консумацията на животински продукти, а някои ги изключват изцяло от своята диета.

"Хората разбират какво продаваме. Всичко тук е създадено с цел да наподобява месните продукти. Те имат почти същия вкус и текстура", казва Матю Фостър, който е един от основателите на веган месарницата.

По данни на юридическата кантора EMW броят на регистрираните търговски марки във Великобритания, свързани с вегански продукти, бележи ръст от 128% през 2019 г. Те са собственост както на малки семейни фирми, така и на големи корпорации.

Екипът на веган месарницата развива дейността си още от 2017 г., когато отварят първия си веган ресторант. Сега искат да предложат на клиентите си възможността да си приготвят храната сами в домашни условия.

Повечето от заместителите, които се предлагат в магазина, се правят от соя и пшеничен глутен.

Нарастващата популярност на тези продукти обаче разпали обществени дебати както във Великобритания, така и в Европа. Фермерите смятат, че употребата на названия, като "вегански бургери" и "вегански наденици", не трябва да се разрешава, тъй като може да заблуди потребителите.

Защитниците на растителната диета обаче са на мнение, че всеки, който си купува такива месни "алтернативи", знае много добре, че те не се правят от истинско месо и точно затова са предпочитани от все повече хора.