Изключително рядък черен тигър е забелязан в Индия.

Този вид, известен и като меланистичен тигър, може да бъде открит само в щата Одиша, разположен в източната част на страната.

Според експертите са останали само седем до осем от животните, съобщава Daily Mail.

Аматьорът фотограф Сумен Байпайе заснема хищника, който е на ръба на изчезване, в източната част на Одиша.

Видът е известен като меланистичен тигър поради генетичен дефект, което означава, че дебелите черни ивици с малко пространство между тях крият оранжевата му козина.

Черният тигър се среща в джунглите на индийския щат и рядко е виждан в миналото.

В Индия живее 70 процента от световната популация на тигри.

Меланистичните черни тигри обаче се срещат само в щата Одиша, като броят им драстично е намалял през последните години, според преброяване от 2018 г.

По-голямата част от черните тигри могат да бъдат открити в резервата Simplipal Tiger в Одиша. За първи път от там съобщават за наличие на меланистични тигри през 2007 г.

Шотландски полицаи почти час дебнат плюшен тигър (снимки)Сериозен екшън се разиграва в близост до пристанищния шотландски град Питърхед по-рано тази седмица

Д-р Биваш Пандав, експерт по дивата природа и учен от Индийския институт за дива природа, казва пред Times of India, че вярва, че в индийския щат са останали само седем до осем черни тигри.

Според него те са уникални заради генетиката си. Смята се, че се сдобиват с дебелите си черни ивици поради инбридинг (близкородствено размножаване).

Черните тигри са по-малки на размер от обикновените си събратя и са забелязани в Индия през 1990 г. Те остават в Одиша заради обширните гори и разнообразните местообитания.

Но експерти по дивата природа твърдят, че бракониерството е повлияло върху цялата популация на тигри, а проблем е и нарастващата човешка популация. По-високите нива на урбанизация намаляват пространството за тигрите, на което те да живеят и да се размножават, според NDTV.