До края на годината на брега на Червено море в Судан ще бъде изградено пристанище с китайски инвестиции.

То ще бъде поредното звено от глобалната инициатива на Пекин "Един пояс, един път", пише Bloomberg.

Портът ще бъде построен от китайската компания China Harbour Engineering Co. и ще бъде разположен в град Хайдоб, на 60 километра от Порт Судан.

Новото съоръжение ще се използва основно за износ на говеда, овце и камили за азиатските пазари, заяви изпълнителният директор на суданския държавен пристанищен оператор Sea Ports Corp. Онур Мохамед Адам.

Износът на селскостопански животни е източник на потенциални приходи за задъхващата се икономика на страната. До този момент в новото пристанище са инвестирани над 140 милиона долара.

Интересът на China Harbour Engineering към проекта датира още от 2014 г., но през 2017 г. работата по него е спряна. Сега преговорите с правителството на африканската държава са подновени, при условие че Sea Ports ще управлява работата на съоръжението.

Пристанището в Хайдоб ще се превърне в поредния инструмент на Китай за възраждане на Пътя на коприната - търговските маршурти, свързващи Европа, Азия и Далечния изток, чрез мащабни инфраструктурни инвестиции в железопътни линии, пристанища, газопроводи, електропроводи и магистрали.

В иницативата до този момент участват над 150 държави, а според Morgan Stanley, общите инвестиции могат да надхвърлят 1.3 трилиона долара до 2027 г.

След свалянето на диктаторски режим на Омар ал-Башир, временното правителство в Судан се ангажира със серия от икономически реформи. Сред тях е и 10-годишен инвестиционен план на стойност 300 милиона долара за развитие на пристанищната инфраструктура в страната.