Според ново проучване на НАСА има повече от 300 милиона потенциално обитаеми планети в нашата галактика.

Проучването, базирано на изследвания от вече пенсионирания космически телескоп Kepler, посочва, че около половината звезди, които имат температура, подобна на нашето Слънце (около 815 градуса по Целзий), може да имат и „скалиста планета, способна да поддържа течна вода на повърхността си.“

Най-малко четири от тези възможно обитаеми планети са в рамките на 30 светлинни години от Земята, като най-близката е на най-много 20 светлинни години, според НАСА.

„Въпреки че този резултат далеч не е крайна стойност, а водата на повърхността на планетата е само един от многото фактори за поддържане на живот, изключително вълнуващо е, че изчислихме, че тези светове са толкова често срещани с такава висока увереност и прецизност“, според Стив Брайсън, водещ автор на изследването и учен от изследователския център на НАСА в Калифорния.

„За мен този резултат е пример за това колко много сме успели да открием само с този малък поглед отвъд нашата слънчева система. Това, което виждаме, е, че нашата галактика е очарователна, със светове, някои от които може да не са твърде различни от нашите," посочва още той.

Астероид със силата на 5-килотонна бомба удари Земята (видео)Масивен астероид със силата на 5-килотонна бомба удари Земята

Космическият телескоп Kepler прекара девет години в космоса, докато не се пенсионира през 2018 г., след като му свърши горивото.

Новото изследване отчита връзката между температурата на звездата и вида на светлината, която тя излъчва, погълната от планета, посочва T+L.

Констатациите идват малко повече от седмица, след като НАСА потвърди наличието на вода на Луната и докато се подготвя да стартира мисията си със SpaceX към Международната космическа станция.

Космическата агенция също така планира да изпрати първата жена и следващия мъж на повърхността на Луната до 2024 г., преди да се насочи към Марс.