Ако смятате, че Земята не е най-доброто място за живот, трябва да опитате да се преместите на K2-141b.

Учените я определиха за една от „най-екстремните планети“, откривани някога.

Колко екстремна, ще попитате? Океаните й са от разтопена лава, валят камъни, а скоростта на вятъра е свръхзвукова.

Това изследване е първото, правещо прогнози за метеорологичните условия на K2-141b.

Планетата може да бъде открита на стотици светлинни години от Земята с помощта на телескопи от следващо поколение, съобщава Джианг Нгуен, докторант в университета в Йорк и водещ автор на изследването.

Точно както водният цикъл на Земята кара водата да се изпарява и да се издига до атмосферата, за да падне отново на повърхността като дъжд, същото правят натрият, силициевият моноксид и силициевият диоксид на K2-141b.

Това означава, че минералите се изпаряват и след това отново падат на планетата като "скален дъжд“.

8 места на планетата, на които гравитацията не действаПланета Земя живее по законите на гравитацията, открити от сър Исак Нютон. Но има гравитационни аномалии на някои места, в които този закон не може да се приложи

Макар че този процес изглежда невероятен, Земята също е преминала през него.

„Всички скалисти планети, включително Земята, започват живота си в разтопено състояние, но след това бързо се охлаждат и втвърдяват. Планетите от лава ни дават поглед за този етап от планетарната еволюция “, казва професор Николас Коуан, който ръководи изследването.

Отвъд разтопените океани и скалните дъждове, учените установяват, че около две трети от планетата вечно се изложени на дневна светлина. Това се дължи на близостта на K2-141b до нейната звезда, чиято гравитация я държи здраво на едно място.

И докато в едната половина е вечен ден, другата тъпе в пълен мрак, като температурите в този район падат до 200 градуса по Целзий под нулата.

Повече данни за планетата учените ще получат от космическия телескоп Spitzer.