Последните няколко години бяха бурни и непредсказуеми за основателя на Facebook Марк Закърбърг. Това, което обикновено беше предсказуемо, е активността му по отношение на продажбите на акции.

От 2015 г., когато Закърбърг и неговата съпруга Присила Чан поеха ангажимент приживе да дарят 99% от акциите си във Facebook за лечение на различни болести, подобряване на образованието и други инициативи, той продаваше акции за стотици милиони долари всяка година.

По-голямата част от парите отиваше за финансирането на тяхната филантропска организация Chan Zuckerberg Initiative (CZI). През 2020 г. обаче Закърбърг не беше продал нито една акция на Facebook. До сега.

В последните няколко дни Закърбърг е подал четири уведомления до щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC), с които я информира, че контролирани от него институции, в това число и Chan Zuckerberg Initiative Foundation, са продали акции на Facebook за 17.8 млн. долара в периода 5-9 ноември.

От продадените книжа акции за около 1.8 млн. долара са били пряко притежавани от Закърбърг. Според изчисления на Forbes той е получил 1.3 млрд. долара от продажбата на акции на компанията, откакто тя стана публична през 2012 г., като това е само една минимална част от неговия дял.

Според уебсайта на CZI организацията е предоставила 2 млрд. долара грантове и е вложила 150 млн. долара в организации със стопанска цел от 2015 г. насам.

Марк Закърбърг даде на служителите на Facebook цяла седмица почивкаТози ход има за цел да възнагради служителите за работата, която са свършили в условията на “безпрецедентно предизвикателства”, се каза във вътрешно послание на Закърбърг до тях

Закърбърг редовно присъства в класациите на 10-те най-богати хора в света. В момента той е четвъртият най-богат човек, според Forbes, с лично състояние в размер на малко над 100 млрд. долара.

По-рано през годината гигантът в сферата на социалните медии, който притежава Instagram и Whatsapp, беше обвинен в това, че разпространява дезинформация, омраза и неверни политически реклами тази година.

Въпреки това акциите на компанията поскъпват с около 30% от началото на годината.