Аукционна къща на Christie's продава колекция от снимки на Виктор Мартин-Малбюрет, наречена Voyage To Another World (Пътуване до друг свят).

Тя включва приблизително 2400 оригинални фотографии, показващи „златната ера на космическите изследвания", когато НАСА и нейните астронавти-фотографи творят история.

Колекцията, смятана за най-изчерпателната частна колекция от снимки на НАСА, представяна някога на търг, включва дори и първото „селфи“ от космоса.

Снимката показва Бъз Олдрин и е направена през 60-те години на миналия век.

В колекцията се включва и единствената снимка на Нийл Армстронг на повърхността на Луната, съобщава T+L.

„Наред с емблематичните изображения, Voyage To Another World може да се похвали със снимки, които никога не са публикувани от НАСА“, се казва в изявлението на аукционната къща.

„С оценки, вариращи от 900 до 33 000 евро, продажбата им предлага на колекционерите уникална възможност да придобият част от историята на човечеството,“ посочват още от Christie's.

Преди да направят снимките, астронавтите са инструктирани не само от НАСА, но и от производители на фотографска техника, като Hasselblad, Kodak, както и от фотографи на Life и National Geographic, сред които Ралф Морс и Дийн Конгер.

"Астронавтите често са представяни като велики учени и герои, но рядко са приветствани като едни от най-значимите фотографи на всички времена“, коментира от своя страна колекционерът Мартин Малбюрет.