Най-хубавото, което се случи, е, че няма признаци страната да се затваря.

Всички наложени мерки ще имат нужния ефект, заяви инфекционистът доц. Атанас Мангъров по време на седмичния брифинг на Министерството на здравеопазването.

Хората трябва да разберат, че за това заболяване няма дефинитивно лечение, т.е. няма нещо, което да се даде и на хората да им мине.

Цялото това даване на антибиотици от самото начало и стремежът да се влезе на всяка цена в болница е безсмислено, защото влизането в болница е оправдано само от гледна точка на това болните да получават кислород и в краен случай - апаратна вентилация.

Хубаво е хората да се успокоят и да се спре с това безумно приемане на лекарства, каза още той.

Не знам кой измисли, че Азитромицинът върши някаква работа при коронавируса. Вероятно е същият, който измисли, че работа вършат и Хидроксихлороихинът, и Ремдесивирът, и донакъде рековалесцентната плазма, каза Мангъров.

Тези болни в огромната си част се нуждаят от обгрижване, което в една препълнена болница е трудно. За предпочитане е хората, които са с COVID-19, възможно най-продължително да стоят у дома и когато вече има нужда от неща, които не могат да се направят в домашни условия, да бъдат насочвани към болниците.

За тази цел в играта трябва да бъде включена доболничната помощ, според Мангъров.

По негово мнение, за да може да осъществяват тези неща, трябва да се направи така, че някои от тези карантини мерки, които се налагат, да бъдат облекчени. Той смята, че карантинирането на всеки, който е в контакт с положителен за COVID-19 или заразен, в голяма степен, е безсмислено.

Данните показват, че към днешна дата около една трета от тестовете са положителни, т.е. всеки трети човек, който се разхожда, може да бъде положителен за COVID-19.

Време е вече да си отпуснем душата и започнем да действаме по-медицински, призова Мангъров.

В Инфекциозна блоноца сме пълни, каза той. Всеки ден изписваме и хоспитализираме нови хора. Би трябвало част от стриктните указания на НЗОК за изписване и освобождаване на хората на болнично лечение да бъдат разхлабени.

Това би дало по-големи възможности за маневриране, което ще увеличи неминуемо капацитета не само на Инфекциозна болница, но и на всички здравни заведения, смята той.

Когато за един човек се установи, че е положителен за COVID-10 и има симптоми, той е бил заразен за околните поне 3-4 дни, преди да се появят тези симптоми. Докато си направи тест и получи резултат, минават още 1-2 дни. Когато един такъв човек се изолира под карантина, преди това той е бил поне 4-5 дни в свободния живот.

На практика има някакъв ефект от тези карантинни мерки, но не е такъв, какъвто очакваме и би трябвало да се погледне по-широко на тях, според него.