Златните дни на есента все някога свършват и настават сивите и мрачни седмици, температурите стават все по-ниски, а дъждът и вятърът сякаш няма да спрат никога.

И всичко това, по един или друг начин, започва да влияе на настроението ни.

Но знаете ли, че промяната в храненето може да ви накара да се чувствате по-щастливи?

Всъщност, една от причините за сезонното афективно разстройство, известно също като есенна или зимна депресия, е липсата на дневна светлина. Това може да доведе до по-ниско производство на хормона на щастието - серотонин.

Освен това производството на хормона на съня - мелатонин, е по-високо през зимата. Резултатът - чувстваме се по-лежерни, уморени и немотивирани.

За щастие, има различни храни, които могат да увеличат производството на серотонин в тялото ни. Вижте седем такива, с които да подобрите настроението си.

Ядки

Орехи, кашу или бадеми: ядките са идеалната закуска за повдигане на настроението. Те съдържат триптофан - аминокиселина, важна за производството на серотонин.

Яйца

Яйцата доставят витамин D, който помага в борбата със зимната депресия. Той се съдържа и в храни, като риба, яйца, млечни продукти и гъби, а дефицитът му води до умора.

Херинга

Мазната риба, като херинга, снабдява тялото със серотонин, а също така е богата на омега 3 мастни киселини, за които се твърди, че помагат при лека депресия, а наред с това е с високо съдържание на витамин D.

Орехите, лененото семе и растителните масла също са богати на есенциалните омега 3 мастни киселини.

Сушени плодове

Сушените плодове, като фурми и сушени смокини, са вкусен начин да подобрите настроението си. Заедно с триптофана, те съдържат и много магнезий, който подобрява способността на тялото да се справя със стреса.

Соя

Соевите зърна не само са висококачествен източник на протеини за веганите, но са богати и на триптофан. Зърната едамаме са чудесна лека закуска, както и идеалната храна след тренировка.

Шоколад

Когато се чувствате неудобно в кожата си, понякога има само едно решение: яжте шоколад! Триптофанът в тъмния шоколад наистина може да ви направи щастливи. Но тъй като шоколадът често съдържа много захар и мазнини, трябва да му се наслаждавате умерено.

Чили

Обичате ли люто? Това е страхотно! Чили, халапеньо или други люти чушки могат да направят чудеса при лошо настроение. Това е благодарение на капсаицина - активната съставка в чушките, която ги прави люти.

В отговор на дразненето, причинено от пикантна храна, се освобождаваг ендорфини, които помагат на тялото по естествен начин да се справи с болката и да ви направи щастливи.