След топлите месеци, в които изживяхме по-различно лято, все по-често поглеждаме към идващите хладни дни.

И ако през пролетта пандемията промени плановете ни, ограничи пътуванията и свободата да бъдем по-близо един до друг, лятото като че не се усети толкова, въпреки постоянния ръст на заболелите и по-големите мащаби на вируса.

Но с настъпването на зимните месеци в много хора се пораждат страховете как ще прекарат толкова време у дома.

Повечето експерти са категорични, че вероятно ни предстоят трудни месеци. Голяма част от общуването ни вероятно ще бъде онлайн, а мисълта за ограничено пътуване през ваканциите и по празниците може да се отрази негативно на много хора.

Затова специалисти предлагат няколко начина, с които да се справим с евентуална депресия или моменти на безпокойство.

1. Направете план за справяне сега

Когато сте под стрес, може да си мислите, че има само едно решение на даден проблем, а когато сте спокойни, виждате много решения. Това означава, че е полезно да помислите как ще подходите към по-студените месеци сега.

Когато мислите за нещата предварително и планирате пречките, които могат да възникнат, по-вероятно е да стигнете до креативни решения. Ако смятате, че живият контакт ще бъде ограничен, помислете за варант, в който да се виждате с приятели навън, макар и на разстояние, или за семейни zoom срещи.

Ако се притеснявате да не прекарате празниците сами, вижте дали можете да намерите приятели, които ще се съгласят на двуседмична карантина преди празниците, за да можете да бъдете заедно. Или, ако сте почти сигурни, че тази зима означава да бъдете сами, може да е време да помислите за вариант да си вземете домашен любимец.

2. Направете равносметка на навиците и практиките, които ви помогнаха през пролетта

Въпреки че мисълта да бъдете още няколко месеца у дома изглежда страшна, не забравяйте, че сте го правили и преди. Да, това може да звучи като точната причина да се изнервите, но помислете.

Преди няколко месеца не знаехте какво да очаквате. Този път, дори ако се страхувате от несигурността, вече сте научили толкова много за това как да оцелеете.

3. Не забравяйте да се насладите и на настоящия момент

Планирането е полезно, но се уверете, че не сте толкова фокусирани върху зимата, че да пропуснете есента. Не можем да предскажем какво ще донесат следващите седмици, затова се фокусирайте върху настоящето и върху себе си.

4. Говорете за притесненията си с приятели и близки

Разговорите за вашата несигурност може да дойдат по естествен начин, докато комуникирате с приятели и близки. Но ако все още не сте споделили притесненията си с хората около вас, не е нужно да таите всичко в себе си. Споделяйте с тях, те могат да ви помогнат да погледнете по-оптимистично на цялата ситуация.

5. Потърсете професионална подкрепа, ако имате нужда от нея

Може би предстоящата смяна на сезоните поражда големи емоции, пречи на съня ви или просто затруднява живота ви. Напълно разумно е да се свържете със специалист по психично здраве относно това, което чувствате. Разговорът с терапевт може да ви помогне, да ви даде конкретни начини да контролирате емоциите си.