От утре, 14 ноември, магазините за хранителни стоки трябва да организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 13.30 и 16.30 ч. В посочените часове се допускат само лица на и над 65-годишна възраст.

Аптеките организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.00 и 10.00 ч. и 13.30 и 16.30 ч. В посочените часове се допускат само лица на и над 65-годишна възраст.

Това нарежда министърът на здравеопазването Костадин Ангелов с издадена днес Заповед № РД-01-655/13.11.2020 г.

„За „зелените” коридори беше проведена дълга дискусия. Идеята е да получим максимален медицински резултат и комфорт за възрастните хора. Имахме разговори с представители на Асоциацията на магазините. Това е най-добрият вариант. Възрастните хора над 65 години могат да ходят в магазина и по друго време, ако имат такава необходимост”, заяви министър Ангелов.

Той подчерта, че двата времеви диапазона за аптеките се въвеждат заради различните характеристики на възрастните, тъй като някой стават по-рано, а други ходят на работа, информира Нова телевизия.

„Азитромициа, Ремдесивира и всички медикаменти, които се изкупуват от болничната мрежа, не лекуват коронавирус, те се използват за профилактика. Съветвам хората да не провеждат самолечение. От направената проверка от мен по аптеките става ясно, че в момента няма липса на медикаменти на национално ниво. Има липса на някои хранителни добавки, които се използват за увеличаване на имунитета. Хората се водят от някакво притеснение и паника, което не е полезно в този момент, имаме достатъчно количество лекарства". Това обяви министърът Ангелов на извънреден брифинг.

Ангелов каза, че четирите основни доставчици на аптеки са го уверили, че в София има доставени до всички аптеки количества от медикаментите за бременни по начина, по който са се уточнили. В някои аптеки в страната все още не са доставени необходимите количества, но до края на утрешния ден по аптеките, които са на сайта на ИАЛ, ще бъдат доставени количествата антибиотици и нискомолекулярни хепарини, поясни той, цитиран от Darik News.