Щатските регулаторни органи отново издадоха разрешително за летене на самолетите Boeing 737 Max, отменяйки заповедите за заземяването от март 2019 г., които бяха наложени след две смъртоносни катастрофи.

Това е сериозно постижение за Boeing, която изпадна в криза от двете трагедии и разследванията, според които вината за тях е била на компанията.

Финансовите проблеми на Boeing се задълбочиха тази година, тъй като въздушният транспорт намаля заради вируса, пише BBC.

Произведените вече самолети от модела 737 Max ще трябва да бъдат модифицирани, преди да излетят отново, като ще бъдат направени промени по дизайна им.

От щатската Федерална авиационна администрация (ФАА) обявиха, че разрешителното не позволява на самолетите "да се завърнат незабавно" в небето.

IATA: За транспорта на ваксината ще са необходими 8 000 „Джъмбо джета“Разпространението на ваксината срещу коронавирус по света ще бъде

Наред с промените в софтуера и окабеляването, пилотите също така ще трябва да преминават обучение.

Според FAA промените по дизайна, които трябва да се направят, "са елиминирали това, което е довело до тези два конкретни инцидента ".

Ръководителят на FAA заяви, че е "100% убеден" в безопасността на самолета.

"Направихме всичко, което по силите на човек, за да гарантираме", че този тип катастрофи няма да се случат отново," заяви Диксън.