Ситуацията с коронавируса в България не се различава значително от предходната седмица, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб.

На база 14-дневна заболяемост България достига 658 на 100 000 души и това я задържа на 13-о място в ЕС.

Има бавно пълзене нагоре, като бяхме на 16-о, след това на 14-о, а сега сме на 13-о място.

На Балканския полуостров Северна Македония е на първо място по този показател, а България на второ, посочи доц. Кунчев.

По отношение на 14-дневната смъртност тя достигна 14.3 на 100 000 души, с което сме на трето място в ЕС и на второ място на Балканите.

При тези данни всички области в България са в червения сектор на заболяемост.

Няма никаква разлика във всички показатели, които следим – заболяемост, смъртност и положителност на тестовете (която наближава 40% средно), хоспитализирани и настанени в интензивни отделения. Тенденцията продължава да е нагоре, заяви Кунчев..

Има лек спад в броя на тестовете в рамките на 1-2 седмици, но те се движат около 900 на 100 000 население.

Ако сравним двата 14-дневни периода, общо за Европа е налице 10.2% среден спад, като разликите между страните са много големи.

Същевременно, в България има повишаване за двата периода с 1.8%. Има и страни с много голямо повишение, като Австрия (18%), Естония (32%), Гърция (11.8%), Швеция (32.6%) и Великобритания (10.7%).

Има и голям брой страни с отрицателна тенденция, като Белгия, при която средният брой на случаите намалява с 45%.

В момента се намираме в ситуация, в която трябва да вземем много диференцирано решение - или като общество осъзнаваме тежестта на ситуацията и спазваме мерките, такива, каквито са, или преминаваме към нови значително по-строги мерки, каквито има в цяла Европа с оглед овладяването на ситуацията.

Другият вариант е все повече болни и все повече загубени животи, заяви Кунчев.