Нов смъртоносен щам на птичия грип се разпространява из Европа, поставяйки под заплаха птицевъдите на Стария континент, съобщава Ройтерс.

Засега огнища на заразата са установени във Франция, Нидерландия, Германия, Великобритания, Белгия, Дания, Ирландия, Швеция, Хърватия, Словения и Полша.

Птицевъдната индустрия в Русия, Казахстан и Израел също пострада тежко заради опасното заболяване.

Повечето от установените случаи в Европа са сред мигриращи диви птици, но вече има и случаи в няколко ферми, заради които бяха избити над 1.6 милиона кокошки и патици през последните месеци.

В Нидерландия, която е най-големият износител на птиче месо и яйца в Европа, над половин милион птици са загинали или са били умъртвени тази есен.

Само в една птицеферма в Полша тази седмица са установени 900 000 жертви.

"Рискът от разпространението на смъртоносния щам е по-висок, в сравнение с предходните години", предупреждават от германската Федерална ветеринарна служба.

Към края на октомври броят на умъртвените птици в Русия достига 1.8 милиона, като 1.6 милиона от тези случаи са регистрирани в една единствена ферма в близост до границата с Казахстан.

Основният щам, който се разпространява в Европа тази година, е H5N8 - същият, който доведе до унищожаването на милиони птици през 2017 и 2018 г. Има обаче и случаи на H5N5 и H5N1

Според ветеринарните служби рискът от разпространението на болестта сред хората е минимален, но въпреки това се препоръчва внимателно проследяване на еволюцията на вируса.

За една от разновидностите на H5N1 е известно, че може да се разпространява и сред хора.

Заради опасността от масова епидемия е възможно някои държави да въведат ограничения за търговията с птичи продукти.

Китай, например, временно забрани вноса на пилешко месо и яйца от четири региона в Русия.