Коронавирусът, известен като 2019-nCoV, вече зарази близо 30 000 човека в повече от 20 страни.

Въпреки че болестта предизвика паника в световен мащаб, тя има сравнително ниска смъртност от 2 процента - далеч под тази на най-смъртоносните болести в света.

Кои са десетте най-смъртоносни заболявания? На този въпрос отговаря вестник Daily Express:

1. Бяс

Заболяването е една от малкото инфекции в света, която убива почти 100 процента от хората, които заразява. Тя се пренася чрез ухапване от заразено животно, обикновено куче, и е необходима ваксина, за да се избегне фатален край.

След като се развият симптомите, смъртта е неизбежна в почти всички случаи.

2. Енцефалит, причинен от амебата баламутия

Със смъртност от 98 процента, баламутичният енцефалит е друга опасна инфекция.

Състоянието се причинява от амеби, наречени баламутия, които могат да заразят различни части на тялото, включително кожата и мозъка. Амебата пребивава в почвата и може да навлезе в човешкото тяло, когато хората я вдишат.

Това заболяване обаче е рядко, като са регистрирали само 200 случая от откриването му през 1986 г.

3. Мозъчна амеба

Формално известна като амебата, ядеща мозъка, Naegleria fowleri е вид, открит за първи път в Австралия през 1965 г.

Тя се развива в топли водни обекти и почти винаги причинява смърт, след симптоми като главоболие, припадъци и други. Прогнозната смъртност е 95 процента.

Тя обаче също е рядко срещана. В САЩ се отчитат приблизително осем случая годишно.

4. Вирус Нипа (Nipah)

Вирусът на Нипа има някои прилики с коронавируса, тъй като за първи път се появява при прилепи и причинява респираторни проблеми у заболелите.

Има приблизителна смъртност от 75 процента и причинява фатален енцефалит. В Бангладеш се наблюдава редовни избухване на огнища на тази болест.

5. Птичи грип

Птичият грип е друго заболяване, за което се смята, че се е появило от Китай. Пет щама на вируса могат да заразят хората. Инфекцията е смъртоносна и убива приблизително 60 процента от заболелите.

В китайска ферма по-рано този месец беше съобщено за огнище на "силно заразен" щам на болестта, което принуди властите да избият хиляди птици.6. Хендра вирус

Друг вирус, разпространяван от прилепи - Хендра, може да зарази хора и коне. Заболяването е открито в Австралия преди 26 години и оттогава властите наблюдават 57 процента смъртност.

Хендра причинява респираторни проблеми и евентуална смърт от енцефалит. Заболяването е рядко, като между 1994 и 2013 г. са установени само седем отделни случая.

7. Ебола

Ебола предизвиква паника както в Африка, така и в световен мащаб, убивайки 11 325 от заразените 28 652 души в периода 2014-2016 г..

Заболяването е със смъртност около 50 процента, но може да варира от 25 до 90 процента в някои случаи.

В Демократична република Конго (ДРК) все още се наблюдават огнища на болестта, за която и до момента не е открито лечение.

8. Марбургска хеморагична треска

Прилепите отново са виновници за разпространието на вируса Марбург. Той се предава предимно при контакт със заразено животно или човек и може да убие за малко повече от седмица.

Въпреки че нито един от тях не се предава по въздух, и Ебола, и вирусът Марбург могат да се разпространят при контакт със заразени човешки телесни течности.

9. Африканска трипанозомоза

Известна още като африканска сънна болест, тя се предава чрез мухата цеце. Заболяването се появява в цяла Африка, но е концентрирано по западното крайбрежие на Ангола и границата й с Конго.

Причинява треска, а нелекуваните случаи водят до кома и смърт, като прогнозната смъртност е 42.5 процента.

10. Маймунски Б вирус

Открит е преди близо 100 години - през 1932 г. Оттогава с него са се заразили само 50 души, но 21 от тях са починали.

Ако пациентите не получат бързо лечение, вирусът причинява тежко увреждане на мозъка и има смъртност от 42 процента.