Правителството одобри Национален план на Република България за готовност при пандемия, който има за цел да намали заболеваемостта и смъртността в случай на възникване на пандемични ситуации в бъдеще.

Това обяви на днешния брифинг на Националния оперативен щаб здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"При изготвянето на проекта са използвани ръководството и насоките на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, съществуващите научни познания в областта и натрупаният практически опит за справяне с предходни епидеми и пандемии", обясни министърът.

По думите му една от основните цели на приетия документ е да осигури оптимални възможности за лечение на заболелите, поддържане на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби, като здравеопазване, сигурност, транспорт и т.н., както и за осигуряване на постоянна и достоверна информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки.

"Държа да подчертая, че Националният план за готовност при пандемия има общ характер, предвид факта, че пандемична ситуация може да възникне от различни патогении с различен механизъм на предаване, вирулентност, възприемчивост на населението и други фактори, повлияващи върху епидемичния процес", каза още проф. Ангелов.

Той каза още, че представеният Национален план е програмен документ за справянето на цялата държава в случай на пандемия.

Той ще бъде основа, върху която се изготвят отделните пандемичните планове за справяне с конкретно заболяване. Министърът припомни, че вече има такъв национален план за справяне с грипа, а от тази година - и за справяне с пандемията от COVID-19.

Проф. Костадин Ангелов уточни, че такива планове ще бъдат разработвани и в бъдеще, ако обществото се изправи пред други подобни пандемии.

"Националният план за готовност ще бъде програмният документ, върхо който ще стъпим", обясни още здравният министър.