Културата на Страната на изгряващото слънце е едновременно удивителна и шокираща.

Това, което е нормално и познато за японците, може да е плашещо и неразбираемо за чужденците.

Японците предпочитат да не мият зеленчуците и плодовете от супермаркета, слагат специални чехли при влизане в тоалетната и дори си вземат душ седнали.

Bright Side подбра няколко изключително интересни ежедневни навика на местните, които изумяват чужденците:

1. При влизане в тоалетната японците обуват специални чехли. Влизането в тази част от дома с обикновените домашни чехли не се препоръчва

Не е тайна, че японците са изключително внимателни по отношение на хигиената и чистотата. В къщите и апартаментите им пред входа на тоалетната има специални чехли с надпис „тоалетна“.

Хората ги обуват и оставят домашните пантофи на прага. Това правило се спазва на много обществени места, включително в офиси, болници и ресторанти.

2. След като се приберат у дома, японците не само измиват старателно ръцете си, но изплакват и гърлото си

За японците гаргарата (угай) е също толкова необходима, колкото и миенето на ръцете. Можете да видите човек, който изпълнява този ритуал не само у дома, но и на работа или в търговския център.

Тук навсякъде се продават специални разтвори за гаргара, но обикновено е достатъчна обикновената топла вода или отварата от лайка.

3. Домакините дават на своите гости чехли за еднократна употреба, които след това изхвърлят

В Япония не е обичайно да влизате в къща, без да събуете обувките си. Трябва да ги оставите в коридора. На гостите се предлагат чехли за еднократна употреба, които се изхвърлят след това.

4. В Япония чешмяната вода е толкова чиста, че не е необходимо да преминава през допълнително филтриране

Можете да пиете вода от чешмата в Токио, без да се страхувате, че това може да навреди на здравето ви. Тук това е най-чистата форма на вода заради строги мерки и високи изисквания за филтриране. Освен това можете да пиете вода от чешмата не само у дома, но и в метрото, в търговските центрове и супермаркетите.

5. Бельото съхне в специален калъф, скрито от любопитни очи

Поради високата влажност в апартаментите в Япония, дрехите се сушат на балкона, подобно на България. В същото време японките предпочитат да не излагат бельото си на показ. Специални защитни калъфи, които скриват бикините и сутиените от любопитни очи, са особено популярни.

Скандал в Япония, служител излизал в обедна почивка 3 мин по-раноСамият служител е порицан и глобен с половината от дневното му възнаграждение

6. В килерите нещата не са разположени на купчини, а са навити и съхранявани вертикално

Много японци успешно прилагат на практика метода на почистване на Мари Кондо, която препоръчва да се отървете от ненужните предмети и да поддържате нещата в ред не по стаи, а по категории. Всеки обект има свое собствено място до същия или подобен обект.

7. Не се използват тоалетни седалки за еднократна употреба, дори в обществени тоалетни. Вместо това се употребява специален дезинфектант

В Япония едва ли ще намерите обичайните принадлежности за тоалетна за еднократна употреба. Вместо това хората използват тоалетна хартия на няколко слоя, навлажняват я обилно с дезинфектант (който винаги е разположен до тоалетната чиния) и старателно избърсват седалката.

8. Японците често не мият плодовете и зеленчуците от супермаркета

Факт е, че почти всички продукти в японските супермаркети са херметично опаковани, измити и напълно готови за консумация. Тук внимателно се следи чистотата и качеството на храната.

Например, ако вземете грешен продукт от рафта, не можете просто да го върнете на мястото му. В такива случаи служителите или го дезинфекцират, или просто го изхвърлят. Въпреки това, измиването като предпазна мярка не е необичайно.