Лекарите, фармацевтите и помощният медицински персонал ще бъдат сред първите ваксинирани срещу COVID-19. Това предвижда Националният план за ваксиниране, който беше приет днес от Министерски съвет.

Той предвижда няколко фази, в които попадат различни таргет групи, съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"В първата фаза влиза персонала на лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, медицинските специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник-фармацевти и друг помощен медицински персонал. Тези лица са поставени под висок риск от заразяване с COVID-19 и могат да предават инфекцията на рискови групи от населението. Имунизирането им ще позволи те да продължат да изпълняват професионалните си ангажименти", каза още здравният министър.

По думите му очакваният брой на подлежащите на ваксинация в тази таргет група е 243 600 лица.

Във втората фаза попадат потребителите и персонала на социалните институции, учители, педагогически специалисти и персонала на фермите за отглеждане на норки. Очакваният броя на ваксинираните лица от тази група е около 112 000 души.

В третата фаза ще бъдат включени служителите на структурите, поддържащи основни за обществения живот дейности. Приф. Костадин Ангелов даде пример със служителите на ВиК дружествата.

Четвъртата фаза на ваксинационния план включва хората над 65 годишна възраст, както и лицата с хронични заболявания. В тази група влизат около 1.8 милиона души.

Петата фаза предвижда ваксинация на уязвимите групи от населението с висок епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.

"За всички български граждани, независимо в коя група попадат, васинирането ще бъде доброволно и след подписано информирано съгласие за ваксината, която те ще си изберат да им бъде поставена", уточни проф. Костадин Ангелов.

Намалява ли разпространението на COVID-19 у насБлизо 1000 души загубиха битката със заразата през последните 7 дни


Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 предвижда създаване на Национален ваксинационен щаб и разделяне на страната на шест региона. Във всеки от тях ще има съответната отговорна Регионална здравна инспекция , която ще извършва централната логистика.

В първия регион това ще е РЗИ Враца, във втори - РЗИ Велико Търново, в трети - РЗИ Варна, в четвърти - Столичната РЗИ, в пети - РЗИ Пловдив и в шести - РЗИ Бургас.

Директорите на РЗИ ще работят в тясна връзка с председателя на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов

Здравният министър уточни, че настоящият план е със срок на действие до изтичане на срока на сключените с Европейската комисия договори.

"След като ваксините бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата и след като бъдат ясни отговорите на много въпроси, които си задаваме към момента, тогава планът ще претърпи корекции и ще бъде доразработен", каза още проф. Ангелов.

По думите му за лекарите и медицинските специалисти ваксинацията ще се извърши на местата, в които работят. За целта ще бъдат изготвени списъци с медиците на първа линия, които имат желание да се ваксинират.

За останалите групи ваксинирането може да се извършва и от общопрактикуващите лекари. Министърът беше категоричен, че ваксинациите задължително ще се извършват от лекар, който може да прецени състоянието на пациента и да отрази манипулацията в Националния ваксинационен план.