От тази сутрин (6 декември) е отворено за движение 1.7-километровото трасе от Южната дъга на Софийския околовръстен път в участъка между Младост и Горубляне. Отсечката е част от реконструкцията на 6 км от Околовръстния път между ж. к. Младост и автомагистрала Тракия, съобщават от Агенция пътна инфраструктура.

Целта е да се улесни пътуването през зимните месеци и да се повиши безопасността.

Движението се пуска с временна организация, временна пътна маркировка и през следващата година работата на обекта ще продължи с полагане на последния износващ асфалтов пласт и изпълнението на всички довършителни работи.

Агенцията припомня, че в началото на ноември с временна организация на движението беше пуснат и 2.5-километровият участък от Южната дъга от връзката с магистрала Тракия до пътния възел към село Герман.

Трафикът в отсечката е в три ленти за движение във всяка посока, а при пътен възел Лозен се използват и локалните платна.

Инвестицията в цялия проект по реконструкцията на Околовръстния път е за 142.7 млн. лв. и е финансирана от републиканския бюджет. Изпълнител е ГБС Инфраструктурно строителство. Срокът за завършване на проекта по договор е до края на 2021 г., но с темповете, с които се извършват строителните дейности, се очаква обектът да приключи по-рано, посочват още от АПИ.



"Веднага щом приключим с разширението на Южната дъга на Софийския околовръстен път, започваме работата по последния неремонтиран участък - между бул. Цар Борис III и Западната дъга. Проектите и разчетите вече са готови. Така ще затворим цялата дъга на Околовръстното. Ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите Струма, Тракия и Хемус, ще се улесни транзитният трафик от автомагистрала Европа и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция", заяви премиерът Бойко Борисов, който днес инспектира новата отсечка.