В света няма информирано съгласие, в което пациент доброволно да приеме такъв риск за него. Целта на информираното съгласие е друга – всеки един пациент да получи достатъчно информация за ваксините на разбираем за него език.

Това отговори министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на въпрос, зададен по време на днешния брифинг на Националния оперативен щаб, какво ни гарантира, че нашите пациентски права ще бъдат запазени, ако има усложнения при поставянето на ваксината срещу COVID-19, но ние сме дали информирано съгласие, че искаме да се ваксинираме.

По отношение на притесненията около страничните ефекти от ваксините, проф. Ангелов коментира, че създаването на ваксините конкретно за този вирус не е стартирало през месец март тази година, когато започна тази инфекция.

"Вероятно всички си спомнят инфекцията от 2003 г., която носеше наименованието SARS-CoV-1. През тази година името на вируса е SARS-CoV-2. Можем да кажем, че това е "втора версия" на коронавируса от 2003 г., ако можем да си позволим изобщо такъв тип сравнение. От тогава фирмите работят по създаването на ваксина, която да атакува коронавирусите", допълни той.

"Твърденията, че тази ваксина е направена много бързо и че тя ще крие рискове за живота и здравето на хората са неверни. Нещо повече, ваксината претърпява всички необходими регулаторни изисквания, които да гарантират безопасността й. Чак след това Европейската агенция по лекарствата ще излезе с предложение и становище на базата на което ЕК да даде отговор и решение дали тя да бъде пусната в употреба във всички европейски страни", каза още Ангелов.

В повечето клинични изпитвания на ваксините проследяването е задължително за период от два месеца до една година след приключването им, допълни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Освен това, след като бъде получено разрешение на употреба, проследяването на лекарствената безопасност е изключително стриктно контролирано.

"Всяко едно съобщение за нежелана лекарствена реакция се валидира от националните агенции и попада в обща база данни, в която също се прави задълбочен анализа на тази информация, за да може много бързо да се реагира в случай на необходимост. Всички притежатели на разрешения за употреба, т.е. производителите., са задължени да предоставят всеки месец периодични доклади за безопасност и планове за управление на риска. Това е един изключително строго контролиран динамичен процес, който не приключва с приключването на клиничните изпитвания", каза още Кирилов.