Автомобилната компания Aptera Motors пуска футуристичен автомобил, задвижван от слънцето, съобщава Hypebeast.

Новата кола е първото електрическо превозно средство в света, използващо слънчева енергия.

Въпреки че не се захранва изцяло от слънчевите панели, комбинацията от тях плюс електрически мотор носи на автомобила впечатляваща издръжливост на пътя.

Комбинацията от слънчева и електрическа мощност му дава максимален пробег от 1600 км с едно зареждане, според Hypebeast.

Компанията посочва, че повечето шофьори няма да има нужда да зареждат превозното средство често (или дори изобщо), тъй като колата може да измине до 72 км на ден само на слънчева енергия.

Освен това тя изглежда като машина от научно-фантастичен филм. Черният корпус е проектиран с аеродинамични извивки и футуристични LED светлини, като върху него има 180 слънчеви панела.

Автомобилът се движи само на три колела и има особено ниско съпротивление, което го прави бърз, пъргав и с по-малко вредно въздействие върху планетата.

Всъщност, колата може да ускори от 0 до 100 км в час за 3.5 секунди, а максималната й скорост е 180 км в час.

От Aptera уточняват, че в нея има място за двама пътници (и домашен любимец).

Tesla се блъсна, запали апартамент, наводни друг и обсипа района с батерииЛетящи клетки от батерията на електромобила пробиват прозорците на две жилища

Новата Aptera се предлага в две версии - Paradigm и Paradigm +. Версията Paradigm има максимален пробег до 650 км, а Paradigm + до 1600 км.

Можете също така да проектирате своя собствена Aptera с различен диапазон.

Цената на автомобила е между 25 900 и 46 900 долара, като той ще излезе на пазара през 2021 г.

Всеки, който се интересува от покупката на кола, задвижвана от слънчева енергия, може да я резервира само за 100 долара, според Hypebeast.

В момента Paradigm и Paradigm + са разпродадени, но персонализираните автомобили все още се предлагат.