Печелившите и губещите акции в Европа през отиващата си 2020 г. бяха определени от нещото, което беляза годината за всички – глобалната пандемия.

Сред печелившите акции в европейския борсов индекс Stoxx Europe 600 доминират компании, които се облагодетелстваха от принудените да работят от вкъщи хора и тези, които разчитат на незасегнати от пандемията тенденции, като сектора на добив на енергия от възобновяеми източници. От друга страна авиокомпаниите, круизните оператори и собствениците на молове бяха засегнати сериозно, след като пътуванията почти спряха, а повечето страни наложиха блокади.

Преди година едва ли някой можеше да предвиди сътресението, което смаза икономиката. БВП на еврозоната ще се свие с 8.3% през 2020 г., според Международния валутен фонд. През ноември инвеститорите започнаха да се пренасочват към по-евтини акции в очакване на това, че ваксините ще сложат край на пандемията, но това не бе достатъчно за да изтрие загубите на изоставщаите сектори, пише Bloomberg.

“2020 извади на преден план рисковете от това да се доверяваме прекалено много на икономически прогнози или пазарни очаквания,” казват Марк Никълс и Марк Хеслоп от Jupiter Fund Management. По-важно е да се придържаме към водещите компании в отделните индустрии, които успявават да се приспособят към промените, отколкото да се опитваме да пророкуваме в каква посока се движи икономиката, казват те в прогнозата си за 2021 година.

Ето и кои бяха основните теми белязали европейските акции през отиващата си година:

Победителите

Работата от вкъщи

Тъй като на много хора им се наложи да работят от вкъщи, това повиши търсенето на компютърно оборудване, софтуер за онлайн срещи и технологична поддръжка. В случая на най-добре представящата се акция в Европа - шведската Sinch AB, повечето анализатори казват, че ръстът ще продължи с бума на онлайн търговията. Компанията предоставя автоматизирани съобщения, които информират потребителите дали поръчаното такси или пратка вече пътуват към тях или пък ви напомнят, че имате час за лекар. Ръст в цената на акциите отбелязаха още компании, като TeamViewer AG и производителят на мишки и клавиатури Logitech International SA.

Поръчки от дома

Излизането на пазар за храна или дрехи стана по-трудно през 2020 г., а удобството на поръчването на храна през приложение стана много по-привлекателно. Тези тенденции оказаха сериозна подкрепа на компании като HelloFresh SE, Delivery Hero SE, Zalando SE и Ocado Group Plc, както и за дебюта на борсата на полската компания за онлайн търговия Allegro.eu SA.

Спортните залози

Акциите на компаниите за залози се представяха отлично въпреки отмяната на спортни събития. Това е така, защото инвеститорите потърсиха възможност в легализирането на спортните залози в САЩ. Flutter Entertainment Plc бетонира позицията си на разрастващия се щатски пазар с придобиването на дял във FanDuel, но най-добре представящите се акции в този сектор бяха на разработчика на софтуер за онлайн казина Evolution Gaming Group AB.

Балон ли? Милионерите заемат позиции за силна 2021 г.Ако фондовите пазари продължат да бележат ръст, богатите ще станат още по-богати през 2021 г.

Ръст при зелената енергия

Годината бе ключова за прехода към добива на енергия от възобновяеми източници, подкрепен от обещания за огромни държавни разходи и стремежа на компаниите да излъскат имиджа си в екологично, социално и управленческо отношение. Индексът на най-големите европейски компании в тази сфера скочи с над 90% през годината. Цената на акциите на производителя на вятърни турбини Vestas Wind Systems A/S се удвои, докато тази на Nel ASA, която произвежда електролизатори, използвани в производството на водород, нарасна повече от три пъти.

Медицински тестове

Когато има пандемия, търсенето на медицинско оборудване скача. Италианската DiaSorin SpA бе сред най-облагодетелстваните компании от увеличеното търсене на диагностично оборудване, заедно с френската BioMerieux SA. Този първоначален тласък да може да изглежда, че е вследствие на краткосрочен скок в търсенето, но той може да продължи и през 2021 г., тъй като предлагането на пазара остава недостатъчно.

Червените и жълтите метали

Привлекателността на златото като актив убежище излезе на преден план по време на пандемията. Листваната на Лондонската фондова борса Fresnillo Plc се облагодетелства от ръста в цената на златото и среброто, докато полската KGHM SA извлече ползи от поскъпването на медта. Според анализатори на Citigroup Inc. има сериозни циклични и структурни причини мечият пазар при металите да продължи две или три години.

Губещите

Петролните гиганти

Малко са онези части от пазара, които могат да се сравняват с безпрецедентната за суровия петрол година. Цените на петролните фючърси достигнаха отрицателни стойности за първи път в историята през април, след като търсенето се срина на фона на глобалния локдаун. Индустрията в момента е в исторически преход от изкопаемите горива към енергията от възобновяеми източници, като се опитва да балансира деликатно.

Най-добра представа това каква бе годината за традиционните енергийни компании може да се получи от представянето на датската компания за вятърни ферми Orsted AS и на британския петролен гигант BP Plc. В началото на 2020 г. пазарната капитализация на BP бе близо три пъти по-голяма от тази на Orsted. Сега Orsted е по-голямата от двете компании.

Без почивки

Огромният спад в търсенето при пътуванията засегна множество индустрии. Авиокомпании, круизни компании, туроператори и производители на самолети, плюс техните вериги на доставки, прекараха по-голяма част от годината просто оцелявайки. Акциите на IAG SA, собственик на British Airways, и на круизната компания Carnival Plc поевтиняваха с по около две трети. Пристигането на първите ваксини в края на годината предизвика поскъпване на акциите в очакване на по-добра 2021 г., като индексът Stoxx 600 Travel & Leisure възстанови близо три четвърти от спада си.

Молове

Ускоряването на онлайн търговията създаде някои печеливши компании, но от друга страна засегна сериозно собствениците на молове. Британската Intu Properties Plc изпадна в процедура по ликвидация, а други, като Unibail-Rodamco-Westfield и Hammerson Plc, се опитват да оцелеят като набират нови средства и преструктурират портфейлите си. В края на годината в някои страни, сред които и Великобритания, влязоха нови локдаун мерки, което влоши перспективите за възстановяване. На компаниите им предстои трудна битка през първото полугодие на 2021 г. според Сю Мънден от Bloomberg Intelligence.

Банкови проблеми

Акциите на европейските банки също пострадаха след като Covid-19 засегна икономиките на континента и породи опасения относно евентуален сок на лошите кредити. Мержовете при кредитирането също остават под натиск като Европейската централна банка (ЕЦБ) се очаква да поддържа супер ниски лихвените нива до края на пандемията. Акциите на испанската Banco Sabadell SA се представят най-зле през годината, като книжата само на шест банки от индекса Stoxx 600 Banks поскъпват през 2020 г.